Μειώσεις τιμών στα σχολικά είδη

mathitesΕλαφρύτερη… ακόμη και κατά 20% σε σχέση με πέρυσι είναι η φετινή σχολική τσάντα του μαθητή.

Αυτό προκύπτει από τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης που έκανε για 100 σχολικά είδη σε σούπερ μάρκετ, αλυσίδες παιχνιδιών και βιβλιοπωλεία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου, που διενήργησε τις τιμοληψίες, η μέση μείωση υπολογίζεται στο 8,8%, ενώ η μέσες μειώσεις στα τετράδια είναι 5,6%, στα μπλοκ 3,3%, στα ανταλλακτικά φύλλα 5,5%, στα μολύβια – στυλό 5,1%, στις ξύστρες 5,8%, στις γόμες 5,6%, στους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές 1,1% και τις τσάντες 11,6%.

Σύμφωνα με την ΥΠΕΑ στην ελληνική αγορά διατίθενται προϊόντα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές:

 1. στα απλά τετράδια οι τιμές ξεκινάνε από 0,25€ (και κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό φύλλων και την ποιότητα του εξωφύλλου) ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ξεκινούσαν από 0,58€.
 2. Στα μπλοκ ζωγραφικής οι τιμές ξεκινάνε από 0,30€ και φτάνουν μέχρι τα 2,20€, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,50€ έως 2,20€.
 3. Στα ντοσιέ – κλασέρ οι τιμές κυμαίνονται από 0,40€ έως το 2,20€, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,60€ έως 2,00€.
 4. Στα στυλό και στα μολύβια οι τιμές ξεκινάνε από 0,15€ και 0,30€ αντίστοιχα, ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,40€ και τα δύο.
 5. Στις γόμες οι τιμές ξεκινάνε από 0,30€ ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,45€
 6. Τέλος τις τσάντες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, μπορεί κάποιος να τις βρει από 8,99€.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, ξεκίνησε ήδη τα προγράμματα ελέγχων για τα σχολικά είδη.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υπηρεσίες Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων καθώς και το Γενικό Χημείο του κράτους, διενεργούν ελέγχους σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια, τις αναγραφόμενες ενδείξεις καθώς και τις εμπορικές πρακτικές προώθησής των ειδών αυτών.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αγορά σχολικών ειδών, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκεκριμένα:

 1. Να αποφεύγουν την αγορά αιχμηρών αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς
 2. Να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες προφύλαξης, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή χρήση των προϊόντων
 3. Να λαμβάνουν υπόψη την ηλικιακή επισήμανση των προϊόντων
 4. Να μην προβαίνουν στην αγορά σχολικών ειδών που παρά το γεγονός ότι δεν είναι τρόφιμα έχουν σχήμα, οσμή, χρώμα ή όψη τέτοιου είδους, (γόμες, πλαστελίνες) τα οποία ενδέχεται τα παιδιά να τα εκλάβουν ως τρόφιμα
 5. Να επισκέπτονται συχνά την ιστοσελίδα http://www.efpolis.gr/el/rapex.html όπου αναφέρονται όσα προϊόντα αποσύρονται, από την κυκλοφορία και δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.
 6. Τα σχολικά είδη διατίθενται, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το κάθε είδος είναι απαραίτητη. Οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα, σε κατάστημα, ενδέχεται να είναι σημαντικές
 7. Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ