Μικροπολιτικά παιχνίδια με τους μαθητές…

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης επιχειρούν να μετατρέψουν τα σχολεία, αφενός ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι και αφετέρου ορισμένα πολιτικά κόμματα. Από τον κανόνα δεν εξαιρούνται τα Γιάννινα.. Ένα Γυμνάσιο, το 2ο της Ανατολής, είναι υπό κατάληψη με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για την συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό, ενώ το 1ο Λύκειο συνεχίζει την κατάληψη για προβλήματα του σχολείου. Μάλιστα οι μαθητές υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πως η κατάληψή τους ουδεμία σχέση έχει με άλλες που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας για το Μακεδονικό. Υπό κατάληψη είναι και το 8ο Λύκειο με τους μαθητές και στην περίπτωση αυτή να μιλούν για σοβαρά προβλήματα στο σχολικό συγκρότημα.

Τα παιδιά στο 1ο Λύκειο, επισημαίνουν ότι δεν επιτρέπουν την πολιτικοποίηση της κατάληψής τους και τονίζουν με έμφαση ότι η νυχτερινή επίθεση στο σχολείο έγινε από συμμαθητές τους, μαθητές άλλων σχολείων, τους οποίους γνωρίζουν.

«Όλα τα άλλα που έχουν ειπωθεί είναι ψέματα και γνωρίζουμε από πού προέρχονται… Εμείς θα συνεχίσουμε την κατάληψη για τα υπαρκτά προβλήματα του σχολείου μας χωρίς να δίνουμε καμία πολιτική διάσταση», τονίζουν με νόημα οι μαθητές.

Σημειώνεται ότι το 1ο Λύκειο, είναι το σχολείο όπου πριν λίγο καιρό κατέρρευσε τμήμα της οροφής ενώ πέρυσι είχε πλημμυρίσει.

Η Ένωση Γονέων, δια της προέδρου της, εξακολουθεί να αποδίδει την επίθεση στο 1ο Λύκειο σε ακραίους και μέλη της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι αυτό δεν αναιρείται από το γεγονός ότι ήταν μαθητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία που μετά την κλήση που δέχθηκε έσπευσε στο σχολείο και όργωσε την περιοχή της Κιαφάς δεν εντόπισε καμία ύποπτη κίνηση.

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταδικάζει κάθε εξωσχολική δράση καθώς και παρουσία ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα και υπογραμμίζει ότι το σχολείο δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη σε συνέντευξή της υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να διοχετεύσει το εθνικιστικό δηλητήριο στους μαθητές αποτελεί μία προσπάθεια σκοταδισμού, ανελευθερίας και τρομοκράτησης.

Παρατήρησε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει θέση στα τεκταινόμενα των ημερών.

Η κ. Τζούφη υπογράμμισε την ανάγκη «να κρατήσουμε τη μαθητική κοινότητα μακριά από το μίσος, τον διχασμό και τον ρατσισμό», εκτιμώντας πως «η ίδια η σχολική κοινότητα με τους δικούς τους μηχανισμούς πρέπει να αντιμετωπίσει αυτού του τύπου τα φαινόμενα» και ότι ενδεχόμενη εμπλοκή της αστυνομίας, που προτείνεται από κάποιους «δεν μπορεί να επιλύσει τέτοιας φύσεως θέματα».

Το κάλεσμα για συμμετοχή σε συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, στα Γιάννινα δεν βρήκε καμία ανταπόκριση. Κι αυτό αποτελεί σίγουρα ένα δυνατό μήνυμα που στέλνουν οι ίδιοι οι μαθητές προς όλους.

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ