Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Ξυδάκης, στους δρόμους της ποίησης

MIXALHS_GKANAS«Άψινθος είναι ένα αστέρι που αναφέρεται στην αποκάλυψη, το οποίο πέφτει από τον ουρανό, δηλητηριάζει τα νερά και πεθαίνουν οι άνθρωποι επειδή επικράνθησαν…. Είναι όμως και το φυτό, η αψιθιά, από το οποίο βγαίνει το αψέντι, το ποτό των καταραμένων ποιητών του Μποντλέρ και των φίλων του… Λένε ότι στα ουκρανικά άψινθος ονομάζεται το Τσερνόμπιλ. Είναι άραγε αλήθεια;»…

Με αυτή τη χαρακτηριστική αναφορά ερμηνεύει ο Μιχάλης Γκανάς τον τίτλο της μεγάλης ποιητικής του σύνθεσης, την οποία παρουσιάζει σε εκδήλωση που οργανώνει το Πνευματικό Κέντρο.

Ο ποιητής που έδωσε την πιο πλήρη και όμορφη περιγραφή των Ιωαννίνων –Γιάννενα, γυάλινα και μαλαματένια- καταθέτει αυτή τη φορά ένα έργο εμπνευσμένο από τη φύση. Αλλά και από την γενικότερη κρίση, όπως ο ίδιος την ερμηνεύει.

Γεννημένος στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας ο Μιχάλης Γκανάς έζησε τη σκληρή περίοδο του Εμφυλίου. Μεγάλωσε στην Ουγγαρία και επέστρεψε στην πατρίδα του σε χρόνους που πάλευε να αναστηθεί από τα συντρίμμια της.

Μόνιμος κάτοικος της Αθήνας, η οποία όμως ποτέ δεν τον κέρδισε. Την Ήπειρο κουβαλούσε πάντα στην ψυχή του και στα Γιάννινα χάρισε μερικούς από τους πιο όμορφους στίχους του.

Τραγουδήθηκε όσο λίγοι Έλληνες ποιητές κι έγινε ευρέως γνωστός μέσα από μεγάλες επιτυχίες.

Οι στίχοι του «πατάνε» στο δημοτικό τραγούδι, το οποίο ο ίδιος θεωρεί κιβωτό.

Έτσι δημιουργεί τον δικό του ποιητικό κόσμο.

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει τη νέα ποιητική συλλογή του Μιχάλη Γκανά, Άψινθος την Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» (Αγίας Μαρίνας 55).

Ομιλητές ο Θανάσης Μαρκόπουλος και ο ποιητής. Προλογίζει ο Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης ερμηνεύει συνθέσεις του πάνω σε ποίηση Μιχάλη Γκανά.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2007 – 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ