Μία προσφυγή, μία δικαστική απόφαση και άνω- κάτω με τις διακομιδές από το Πανεπιστημιακό

astenoforo esoteriko

Πως πρέπει να γίνονται οι διακομιδές ασθενών από ένα νοσηλευτικό ίδρυμα σε ένα άλλο; Πάγιο τακτική ήταν να γίνονται με τη συνοδεία γιατρού, εντατικολόγου ή αναισθησιολόγου, αφού κατά κανόνα πρόκειται για βαριά πάσχοντες.

Την τακτική αυτή εδώ και μερικούς μήνες ήρθε να ανατρέψει μία Υπουργική Απόφαση η οποία φάνηκε πως αποσκοπούσε στην επίλυση προβλημάτων μικρών και περιφερειακών νοσοκομείων όμως δημιούργησε άλλα σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου «οι διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων πραγματοποιούνται από γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους ιατρούς που έχουν ολοκληρώσει έξι (6) μήνες ειδικότητας».

Με άλλα λόγια μπορεί να συνοδεύει τον βαρέως πάσχοντα ένας δερματολόγος ή ακόμη κι ένας ψυχίατρος.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε. Από τους ανθρώπους που αντέδρασαν έντονα και αρνήθηκε να την κάνει πράξη ήταν ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Καθηγητής Ορθοπεδικής Αναστάσιος Κορομπίλιας.

Και μέχρι στιγμής οι διακομιδές εξακολουθούσαν να γίνονται συνοδεία αναισθησιολόγου ή εντατικολόγου.

Μία προσφυγή όμως και μία δικαστική απόφαση φέρνει τα πάνω κάτω και προκαλεί εύλογη αναστάτωση.

Αυτοί που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη ήταν γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας οι οποίοι απαίτησαν την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του Νοεμβρίου και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Και το δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί.

Από πολλούς γιατρούς του νοσοκομείου θεωρείται ότι η δικαστική απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με το γράμμα του νόμου όμως η εφαρμογή της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Καθηγητής Αναστάσιος Κορομπίλιας έχει διαμηνύσει ότι ο ίδιος δεν θα συναινέσει στην εφαρμογή της θέτοντας ακόμη και την παραίτησή του στην διάθεση της 6ης ΥΠΕ.

Οι διακομιδές που γίνονται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι περιορισμένες. Κάποιες έχουν ως προορισμό το νοσοκομείο Χατζηκώστα όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ενώ τα περιστατικά που πρέπει να κατευθυνθούν στην Πάτρα ή την Αθήνα είναι ελάχιστα και πολύ σοβαρά.

Τέτοια περιστατικά απαιτούν την παρουσία αναισθησιολόγου ή εντατικολόγου που θα έχει την εμπειρία να αντιμετωπίσει όποιο πρόβλημα προκύψει καθ’ οδόν.

Οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον ίδιο τον ασθενή.

Τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες;

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν οι διακομιδές συνεχίσουν να γίνουν ως ισχύει ή θα εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση. Στην δεύτερη περίπτωση η παραίτηση του κ. Κορομπίλια θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ