Μία παράσταση- αφιέρωμα στον Ζώη Καπλάνη

Ο Ζώης Καπλάνης …επέστρεψε στο γενέθλιο τόπο του, την Τ.Κ. Γραμμένου του Δήμου Ζίτσας, μέσα από την ομώνυμη θεατρική παράσταση της συγγραφέως Μαρούλας Παπαευσταθίου-Τσάγκα, Σχολικής Συμβούλου, που απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο οι μαθητές και μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων της Κορίνθου «Απόστολος Παύλος».

Η παράσταση δόθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ιστορικού κτιρίου της Οικοκυρικής Σχολής (Καπλάνειος), ένα χώρο που η Δημοτική Αρχή Ζίτσας τον επέλεξε για να στεγαστεί το Μουσείο Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών που θα δημιουργηθεί με την υλοποίηση του έργου “CULTURAL LANDS” το οποίο εντάχθηκε στο διασυνοριακό πρόγραμμα «INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020».

«Εκδηλώσεις σαν την αποψινή μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρούμενοι εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά» ανέφερε κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και πρόσθεσε, «τα παιδιά, μας αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι υπάρχει δύναμη, υπάρχει το έμψυχο δυναμικό και αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία μας για να οδηγηθούμε σε πρότυπα που αν και τα έχουμε μπροστά μας, μάλλον δε μας αφήνουν να τα δούμε». Τέλος, ευχαρίστησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» της Κορίνθου γιατί «με συστηματική δουλειά και προσπάθεια απέδωσαν με επιτυχία τη ζωή και το έργο του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Ζώη Καπλάνη αποτίνοντας με αυτό τον τρόπο φόρο τιμής σε όλους εκείνους που προσέφεραν τα πάντα στην πατρίδα».

Στις αιτίες και τους λόγους που την οδήγησαν στη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου και τη μεταφορά του στη θεατρική σκηνή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η συγγραφέας Μαρούλα Παπαευσταθίου-Τσάγκα. «Ήθελα είπε, να εμπνευστούν οι μαθητές από τις αξίες και το ήθος που διέκριναν τη ζωή των Εθνικών μας Ευεργετών και ταυτόχρονα να συνδέσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών της εποχής εκείνης κατά την οποία η χώρα μας βρισκόταν πάλι σε δεινή θέση και να τους αξιοποιήσουν στη διαχείριση των προβλημάτων στην Ελλάδα της κρίσης σήμερα».

Ακολούθως απευθυνόμενη προς τους μαθητές-ηθοποιούς τόνισε, «σας δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να παίξετε το έργο στο γενέθλιο τόπο του Ζώη Καπλάνη. Είσαστε οι πρώτοι που αφιερώσατε την παράσταση ως αντιπελάργηση στο γενέθλιο τούτο τόπο. Καλύτερο μνημόσυνο για το Ζώη Καπλάνη δεν θα υπήρχε» και τους συνεχάρη γιατί απέδωσαν με επιτυχία την υπόθεση του έργου αναβιώνοντας την ατμόσφαιρα της εποχής και του ήθους του Ζώη Καπλάνη.

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης η Δ/ντρια των Εκπαιδευτηρίων, Φιλόλογος Χριστίνα Ματσούκα ενώ τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Παιδείας-Πολιτισμού -Αθλητισμού Γιαννούλα Γεωργούλη. Την παράσταση παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Φώτης Ράρρας, η Πρόεδρος της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χριστίνα Παπαδημητρίου, η Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Γραμμένου Σοφία Μπούρμπου, ο Δ/ντης των Εκπαιδευτηρίων, θεολόγος πατήρ Τιμόθεος Φλέγκας και εκπαιδευτικοί που συνόδευαν τους μαθητές, σχολικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και συλλόγων και δεκάδες κόσμου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ