Μία «Μεσόγειος» γεμίζει το Κάστρο

Την Παρασκευή 05 Οκτωβρίου, ώρα 18.00 εγκαινιάζεται στο Ιτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων η περιοδική έκθεση «Beppe Labianca. Μεσόγειος. Ταξίδια και αναμνήσεις».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνεργασίας τους, μόλις δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Αργυροτεχνίας, στις δυτικές στοές στο Ιτς Καλέ (Εσωτερικό Φρούριο), στο Κάστρο Ιωαννίνων, φιλοξενούν τις εγκαταστάσεις του εικαστικού Beppe Labianca με τίτλο «Μεσόγειος».

Η σπονδυλωτή περιοδική έκθεση, που αναπτύσσεται στο Φετιχέ Τζαμί, το Βυζαντινό Μουσείο, το Θησαυροφυλάκιο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, θίγει τρεις καταστάσεις της επικαιρότητας που κεντρίζουν αναστοχασμούς: α) τη σκληρή πραγματικότητα (μετανάστευση/προσφυγιά), β) την υπέρβαση της πραγματικότητας (άλματα της φαντασίας στον 21ο αιώνα) και γ) αλληγορικές και ονειρικές μεταπτώσεις.

Τα πρωτότυπα έργα, σε φυσικό μέγεθος από λεπτά φύλλα οξειδωμένου σιδήρου, αποδίδουν παραλλαγές ανθρώπινων μορφών  από τη δεξαμενή των πινάκων ζωγραφικής του Labianca. Εκφραστικές παραμορφώσεις και χρωματικές παραδοξότητες προτείνονται ως απροσδόκητη αισθητική εμπειρία. Η αίσθηση ότι γήινης προέλευσης ήρωες εξαϋλώνονται στα κενά της νύχτας, σαν νέοι αστέρες, κυριαρχεί, αναμεταδίδοντας τη θαυμαστή ενότητα του μέσα και έξω κόσμου. Ταυτόχρονα διαπιστώνει κανείς τις συγκρούσεις που προκύπτουν από την αδυναμία μας να κατανοήσουμε τη βαναυσότητα και το υπερπέραν.

Η ανθρωποκεντρική τέχνη και η τεχνική του Labianca, με εναύσματα από το σύμπαν της Μεσογείου, των ταξιδιών, των αναμνήσεων, των συσσωρευμένων συναισθημάτων, των πολέμων και της ειρήνης, του χαμού και της χαράς, επιβεβαιώνουν τις απεριόριστες δυνάμεις της Τέχνης. Η Τέχνη εκστασιάζει, συγκινεί, ανοίγει συζητήσεις, προβληματίζει, αλλά και καθρεφτίζει, με μοναδικές εικαστικές επεξεργασίες, την καθημερινή ατέρμονη ανάγκη: να συλλάβουμε το άπειρο των πόνων και του ονείρου.

Ο εικαστικός Beppe Labianca γεννήθηκε στο San Ferdinando της Απουλίας, στην Κάτω Ιταλία. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Bari και από τη δεκαετία του ’70 και εξής παρουσιάζει έργα του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Δίδαξε Ζωγραφική στο Κρατικό Καλλιτεχνικό Λύκειο του Bari. Διευθύνει το πολιτιστικό κέντρο “Officina Nuova” (Νέο Εργαστήριο), χώρο συνάντησης καλλιτεχνών και διανοουμένων, χάρη και σε διεθνείς εικαστικές δράσεις, που φιλοξενήθηκαν σε αυτό.

Οι πρώτοι πίνακες ζωγραφικής του Labianca συσχετίστηκαν με εκείνους του Francis Bacon. Στην συνέχεια, τα έργα του, ζωγραφικής και γλυπτικής ανέδειξαν το ιδιότυπο προσωπικό του ύφος και χαρακτηρίζονται από κοινωνικές, υπαρξιακές και συμβολικές παραμέτρους, αξιοποιώντας και διευρύνοντας μορφολογικά στοιχεία της σύγχρονης τέχνης.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές εντός και εκτός Ιταλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ