«Μια Μέρα στο Μουσείο»: Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νήπια και μαθητές δημοτικού

arxaiologiko mouseio

Την πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Μια Μέρα στο Μουσείο» παρουσιάζει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025, από τις 08:30 έως τις 12:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πάρκο Λιθαρίτσια).

Πρόκειται για την επίσημη παρουσίαση του καινοτόμου Προγράμματος Μουσειακής Εκπαίδευσης και της Μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στην Α’ Δημοτικού, που υλοποιήθηκε πιλοτικά με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από σχολεία της Ηπείρου. Στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή ένταξη των παιδιών στη σχολική ζωή μέσα από τη βιωματική επαφή με τον πολιτισμό και τα μουσεία.

Το εκπαιδευτικό πλαίσιο εστιάζει στη χρήση της μουσειακής εμπειρίας ως «γέφυρας» ανάμεσα στην προσχολική και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, πολιτιστικές αφηγήσεις και εικαστικά ερεθίσματα, τα παιδιά προσεγγίζουν τη μάθηση με φυσικό, ευχάριστο και εμπνευσμένο τρόπο, ενισχύοντας την πολιτιστική τους εγγραμματοσύνη και την αισθητική τους καλλιέργεια.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση του εκπαιδευτικού πλαισίου του προγράμματος, καλές πρακτικές από εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν, καθώς και επιλεγμένες μουσειακές δραστηριότητες και παιδαγωγικά εργαλεία. Παράλληλα, θα ανοίξει διάλογος για τη διεύρυνση του προγράμματος σε περισσότερα σχολεία της χώρας.

Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Ηπείρου, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άρτας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων και Νικόπολης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕ.ΠΕ.Α.) Πραμάντων.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, στελέχη της εκπαίδευσης, αλλά και επαγγελματίες του πολιτισμού και της μουσειοπαιδαγωγικής.