Μια μεγάλη δωρεά για υποτροφίες στην Ήπειρο

Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ θα φτάσει αρχικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από την δωρεά Κωνσταντίνου και Φιλαρέτης Τζόβα, προκειμένου να δοθούν υποτροφίες σε Ηπειρώτες με υψηλές επιδόσεις.

Η δωρεά περιήλθε στο Πανεπιστήμιο ύστερα από μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η διοίκηση, γεγονός για το οποίο ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του.

«Οι υποτροφίες θα δίνονται υποτροφίες σε παιδιά από την Ήπειρο, των οποίων οι επιδόσεις θα εγγυώνται μεγάλη επιστημονική εξέλιξη και τα οποία θα είναι αδύναμα να προχωρήσουν με έξοδά τους» όπως αναφέρει ρητά η βούληση του διαθέτη.

Ο Κωνσταντίνος Τζόβας γεννήθηκε στο Ωραιόκαστρο Ιωαννίνων, σπούδασε δάσκαλος και μετά τον εμφύλιο μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου σπουδάζει Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Εκεί βοηθά συστηματικά την ομογένεια και δημιουργεί δεσμούς φιλίας με πολλούς Έλληνες. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, την οποία δεν εγκατέλειψε μέχρι το τέλος της ζωής του. Έφυγε από τη ζωή το έτος 2005.

“Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ιδιαίτερα ευγνώμον γι’αυτή τη δωρεά και την ευεργεσία του Κωνσταντίνου και της Φιλαρέτης Τζόβα προς το Ίδρυμα και θα σεβαστεί απολύτως την επιθυμία του διαθέτη. Παράλληλα, θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οφείλει στο άμεσο μέλλον να αναδείξει ακόμη περισσότερο την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του ευεργέτη του”, επεσήμανε ο Πρύτανης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ