Μία έξωση… ένεκα σαρακατσάνικων παραδόσεων!

gifto stani

gifto stani

Απαντήσεις επιχειρεί να δώσει η Αδελφότητα Σαρακατσάνων Ηπείρου σχετικά με την άρον άρον έξωση που έγινε στην Στάνη του Γυφτόκαμπου.

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ευάγγελος Γιαννακός, σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος του Epiruspost (δείτε εδώ) αναφέρεται ότι οι δραστηριότητες που ανέπτυσαν οι δύο νέοι στην Σαρακατσάνικη Στάνη ήταν ξένες προς τα ήθη και τις παραδόσεις!

Οι δύο νέοι επί ενάμισι χρόνο είχαν κρατήσει ανοιχτές τις εγκαταστάσεις της Σαρακατσάνικης Στάνης και τις είχαν μετατρέψει σε σημείο αναφοράς για την περιοχή του Ζαγορίου.

Στην ανακοίνωση της Αδελφότητας δεν διευκρινίζεται ποιές ήταν οι ξένες προς τα ήθη και τα έθιμα δραστηριότητες, προφανώς όμως φωτογραφίζεται το σεμινάριο ντεφιού… Επίσης δεν δίνεται καμία πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο θα παραμείνει ανοιχτή η Στάνη παρά μόνο η γενικόλογη υπόσχεση ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

Σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη στάνη της Αδελφότητας στο Γυφτόκαμπο ανακοινώνουμε τα εξής:

Το προηγούμενο ΔΣ είχε αναθέσει προφορικά τη φροντίδα της στάνης και το κυλικείο αυτής σε δύο νέους φυσιολάτρεις, αφότου οι προηγούμενοι υπεύθυνοι στα καθήκοντα αυτά είχαν παραιτηθεί.
Το παρόν ΔΣ ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και με την αριθ. 2-/27-3-2017 πράξη έκρινε ότι οι εν λόγω νέοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να έχουν την ανωτέρω ευθύνη, διότι:

1. Είχαν τη στάνη ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια του έτους, όπως είναι απαραίτητο, εφόσον αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής.
2. Διατηρούσαν το χώρο καθαρό, παρείχαν στους επισκέπτες στοιχειώδη ξενάγηση, η συμπεριφορά τους ήταν άψογη και δεν είχαν δημιουργήσει μέχρι τότε κάποιο πρόβλημα.

Αφότου όμως δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις δραστηριότητες που ανέπτυξαν, ξένες προς τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις των σαρακατσαναίων και εν αγνοία της Αδελφότητας, το ΔΣ αποφάσισε με την αριθ. 7-9-2017 πράξη του την απομάκρυνση των νέων αυτών και θα φροντίσει πολύ σύντομα να βρει την καλύτερη δυνατή λύση στο κενό που δημιουργήθηκε.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ