Μία έρευνα και μία εφεύρεση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

giatros matia

giatros matia

Μία νέα αντιμικροβιακή ένωση για οφθαλμική χρήση, αποτελεί το νέο επίτευγμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μιας σημαντικής ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι στην Ελλάδα της κρίσης, επιμένουν να δείχνουν νέους δρόμους.

Η ένωση αυτή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιθέματα αλλά και σε φακούς επαφής, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Η επιστημονική ομάδα, υπό τον συντονισμό του Δρ. Σωτήρη Χατζηκακού, Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποτελείται από τους κ.κ. Δρ. Χριστίνα Μπαντή, ΜΔΕ στη Βιοανόργανη Χημεία, Ηλία Μηλιώνη, γιατρό- ειδικευόμενο οφθαλμίατρο, Δρ. Ιωάννη Σαΐνη, ΕΔΙΠ του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Νικόλαο Κουρκουμέλη, Επίκ. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Βασίλη Ψυχάρη, Ερευνητή Α’ στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Δρ. Αικατερίνη Ραπτοπούλου, Ερευνήτρια Α’ στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Η εφεύρεση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Καθ. Σωτήρη Χατζηκακού ως εθνικού εκπροσώπου και του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Βιοανόργανης Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COST, στη δράση δημιουργίας νέων καινοτόμων αντιμικροβιακών επιθεμάτων που αναστέλλουν μεταδοτικές ασθένειες.

Οι Πρυτανικές Αρχές, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή τους στην επιστημονική πρόοδο και καινοτομία, εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται τη συνέχιση της αξιόλογης ερευνητικής δραστηριότητας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ