Μία απόφαση με πολλές αναγνώσεις..

asa-leitourgia1

Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια Ηπείρου με το ποσό του μισού εκατομμυρίου για την μεταφορά του υπολείμματος είναι απ΄αυτές που έχουν πολλές αναγνώσεις και σίγουρα θα δρομολογήσουν σοβαρές εξελίξεις.

Η απόφαση έχει πολλές αναγνώσεις.. Πολιτικές και πρακτικές.

Στο πρακτικό σκέλος που είναι αυτό που καίει όλους τους Δήμους της Ηπείρου. Με την εξέλιξη αυτή διασφαλίζεται για ένα χρόνο τουλάχιστον μηδενικό κόστος για την μεταφορά του υπολείμματος καθώς το καλύπτει η Κεντρική Κυβέρνηση και η Περιφέρεια.

Μάλιστα η απόφαση έρχεται σε μία χρονική περίοδο όπου όλοι οι Δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον βραχνά των ανταποδοτικών τελών και αναπόφευκτες αυξήσεις. Κάτι τέτοιο φεύγει πλέον από το πεδίο τους και μάλλον θα σκεφτούν διπλά και τριπλά πλέον να στηρίξουν τον διαγωνισμό του Αναγκαστικού Συνδέσμου. Κι αυτό γιατί από τη μία θα έχουν να επιλέξουν το σχεδόν μηδενικό κόστος που διασφάλισε η Περιφέρεια και από την άλλη το υψηλό κόστος όπως θα προκύπτει από τον διαγωνισμό του Συνδέσμου.

Αυτό είναι το πρακτικό σκέλος, το οποίο σαφώς είναι πολύ σημαντικό..

Στο πολιτικό σκέλος τώρα το οποίο έχει επίσης ενδιαφέρον καθώς είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο ότι οι κινήσεις του Συνδέσμου έχουν… κυβερνητική στήριξη!

Η Κυβέρνηση με την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης δίνει πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς της Περιφέρειας και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα. Μάλιστα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η απόφαση έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Γιάννινα, ο οποίος σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές, ενημερώθηκε διεξοδικά για τα τεκταινόμενα.

Στην αντιπαράθεση λοιπόν Συνδέσμου Περιφέρειας, η Κυβέρνηση δείχνει με ποιόν είναι. Και το δείχνει ότι με μία υπογραφή σε ένα έγγραφο αλλά με την διάθεση 500 χιλιάδων ευρώ που θα ελαφρύνει τον λογαριασμό για τους κατοίκους της Ηπείρου.

Τέλος  γίνεται σαφές ότι η Περιφέρεια με τους χειρισμούς της κατάφερε αυτό που –άγνωστο για ποιους λόγους- δεν μπόρεσε να κάνει ο ΦΟΔΣΑ. Να ελαφρύνει δηλαδή τον λογαριασμό για τους Δήμους και τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση αυτή που βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση είναι η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ η οποία βγαίνει πολλαπλά χαμένη από την αντιπαράθεση που άνοιξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ