Μία ακόμη προσφορά ζωής! Σημαντική αύξηση στη δωρεά οργάνων. .

dorea organon

Μία ακόμη προσφορά ζωής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Δότης αυτή την φορά ένας άνδρας ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη. Κατάφερε όμως να σκορπίσει χαμόγελα και να κάνει το μεγαλύτερο δώρο σε δύο συνανθρώπους μας οι οποίοι θα κερδίσουν την δική τους ζωή χάρη στους νεφρούς που θα λάβουν.

Η λήψη των οργάνων έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου και οι νεφροί ταξίδεψαν σε άλλα νοσοκομεία όπου υπήρχαν συμβατοί δότες.

Πρόκειται για την πέμπτη δωρεά οργάνων από τις αρχές του έτους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ενώ άλλες δύο έχουν γίνει στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Ψηλά στη λίστα είναι και το Νοσοκομείο Άρτας.

«Το τελευταίο διάστημα είναι αυξημένες οι λήψεις και στην δική μας περιοχή» σημείωσε σε δηλώσεις του ο Βασίλης Τάτσης, επικουρικός επιμελητής Β’ Χειρουργικής και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, γεγονός που απέδωσε στη σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων.

Η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις και ο θεσμός του συντονιστή μεταμοσχεύσεων που ξεκίνησε να υλοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, φαίνεται ότι έχουν αναστρέψει το κλίμα στη δωρεά οργάνων στη χώρα μας.

Ειδικότερα, τοποθετήθηκαν επτά συντονιστές μεταμοσχεύσεων σε ισάριθμα νοσοκομεία οι οποίοι στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος έχουν ήδη δώσει πολύ θετικά δείγματα γραφής. Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία αυτά έχει αυξηθεί κατακόρυφα η δωρεά οργάνων από τους συγγενείς των ατόμων που επιβεβαιώνεται ο εγκεφαλικός θάνατος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το 2022 αναφέρθηκαν στον Οργανισμό 178 εγκεφαλικοί θάνατοι και δωρήθηκαν όργανα από 69 αποβιώσαντες δότες. Πραγματοποιήθηκαν δε 163 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από πτωματικούς δότες, και άλλες 104 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη.

Το 2021 είχαν αναφερθεί 90 εγκεφαλικοί θάνατοι, αξιοποιήθηκαν 52 δότες οργάνων και έγιναν 121 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Η αύξηση από το 2021 στο 2022 είναι ορατή, σε όλα τα σχετικά πεδία.

Φέτος από τις αρχές του έτους και μέχρι τις αρχές Μαΐου έχουν αναφερθεί στον ΕΟΜ 52 εγκεφαλικοί θάνατοι, αφαιρέθηκαν όργανα προς μεταμόσχευση από 29 αποβιώσαντες δότες και έγιναν 62 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως έτος αναφοράς αποτελεί στη χώρα μας το 2008 οπότε και δωρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός οργάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ