Μέτσοβο: Ο κλασικός προορισμός…

METSOBO NEAAν και το καλοκαίρι δε λέει να μας αποχωριστεί, η αλήθεια είναι ότι το τοπίο έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αλλάζει και αγαπημένοι χειμερινοί προορισμοί ξανάρχονται στο προσκήνιο. Το travelplan.gr ταξίδεψε στο παραδοσιακό Μέτσοβο και αφιερώνει στην όμορφη ορεινή κωμόπολη της Ηπείρου.

Το Μέτσοβο είναι χτισμένο στην πλαγιά της Πίνδου, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου. Για την ακρίβεια η τοποθεσία του είναι στα 1.200 μ. σε μια κατάφυτη με μαύρη πεύκη, έλατα και πλατάνια πλαγιά της Πίνδου, που περιτριγυρίζεται από πανύψηλες κορυφές (Ζυγός, Περιστέρι, Κατάρα).

 

Από τις κορυφές αυτές πηγάζουν 5 ποτάμια: ο Πηνειός, ο Αώος, ο Αχελώος, ο Αλιάκμονας και ο Άραχθος. Ένα μέρος όπου η φύση ολοφάνερα έδειξε τη γενναιοδωρία της και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μοναδικό της κάλλος.

Ακολουθεί μια λίστα με τα αξιοθέατα της περιοχής, που δεν πρέπει να χάσετε κατά την επισκεψή σας!

Η Μονή του Αγίου Νικολάου, κάτω από το χωριό στις όχθες του Μετσοβίτικου. Εκεί τιμάται όχι μόνον ο γνωστός Άη Νικόλας των θαλασσινών, αλλά και ο Μετσοβίτης «φτωχός άγιος», που τον έκαψαν ζωντανό στα Τρίκαλα το 1617. Στο ναό μπορείτε να απολαύσετε σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες.

Στο Μέτσοβο βρίσκεται η ενδιαφέρουσα Πινακοθήκη Αβέρωφ, που φιλοξενεί έργα Eλλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα.

Στον τόπο γέννησης του μεγάλου ευεργέτη – όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, μπορείτε να επισκεφθείτε εξίσου το τυροκομείο του Ιδρύματος Αβέρωφ και να ψωνίσετε από τα ονομαστά τυριά του, όπως το γνωστό Μετσοβόνε – το καπνιστό τυρί με κλίματα και αρωματικά χόρτα, καθώς και το Οινοποιείο «Kατώι Aβέρωφ», όπου μπορείτε όχι μόνο να αγοράσετε κρασί, αλλά και να το δοκιμάσετε.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη λίμνη των Πηγών του Αώου, ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο. Ο δρόμος γύρω από τη λίμνη είναι 45 χλμ. και είναι μια μοναδική βόλτα ανάμεσα σε πυκνά δάση από οξιές, έλατα και μαύρη πεύκη. Το βουνό στα ανατολικά της λίμνης είναι το Μαυροβούνο ή βουνό των κεραυνών, ενώ πίσω από αυτή εκτείνεται ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ