Metropolitan Opera από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

METROPOLITAN1Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συμμετέχοντας ενεργά στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου, και λαμβάνοντας υπόψη την περσινή μεγάλη επιτυχία, με πρωτοφανή εξάντληση των εισιτηρίων και ανταπόκριση των πολιτών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Λουτράκι, Βόλος, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Λαμία, Βέροια), εξασφάλισε για το φιλόμουσο κοινό της πόλης των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Όμιλο Antenna, τη ζωντανή αναμετάδοση υψηλής ευκρίνειας του Προγράμματος «The Met: Live in HD», ενός μοναδικού βραβευμένου θεάματος με παραστάσεις της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης για τους φίλους της Όπερας, με την υπογραφή των πλέον καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας Λυρικής Σκηνής. 

 Στα Ιωάννινα, κατά τη σεζόν 2012-2013, θα πραγματοποιηθεί

η αναμετάδοση των παρακάτω οκτώ (8) μεγάλων παραγωγών της MET,

με ελληνικούς υπότιτλους,

στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας»

στην Πανεπιστημιούπολη.

 «Το Ελιξίριο του Έρωτα» του Donizetti, 13 Οκτωβρίου 2012

 Η σεζόν για το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD» αρχίζει στις 13 Οκτωβρίου με την εντυπωσιακή παράσταση «Το Ελιξίριο του Έρωτα» του Donizetti. Πρόκειται για μια νέα παραγωγή σε σκηνοθεσία του Bartlett Sher. Την ορχήστρα διευθύνει ο Maurizio Benini. H Anna Netrebko κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ, στον ρόλο της όμορφης και πλούσιας Αντίνα, ενώ ο Matthew Polenzani είναι ο Νεμορίνο, ο απλός χωρικός που την ερωτεύεται με πάθος. O Μariusz Kwiecien είναι ο υπερόπτης μνηστήρας της Αντίνα, ο λοχίας Μπελκόρε και ο Ambrogio Maestri θα ερμηνεύσει τον ρόλο του μάγου γιατρού «Δρ. Ντουλκαμάρα».  

 «Οθέλλος» του Verdi, 27 Οκτωβρίου 2012

 Το αριστούργημα του Verdi, βασισμένο στην τραγωδία του Σαίξπηρ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα The Met: Live in HD. Ο Semyon Bychkov διευθύνει ένα εξαιρετικό cast, με επικεφαλής τον Johan Botha στον ομώνυμο ρόλο του ζηλιάρη Μαυριτανού της Βενετίας, απέναντι από τη Renée Fleming, σ’ έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους της καριέρας της, αυτόν της αθώας γυναίκας του Οθέλλου, της Δυσδαιμόνας. Ο Falk Struckmann ερμηνεύει τον Ιάγο, τον άπιστο υποτακτικό του Οθέλλου και ο Michael Fabiano είναι ο πλοίαρχος Κάσσιος.

 «Καταιγίδα» του Thomas Adès, 10 Νοεμβρίου 2012

 Ο Βρετανός συνθέτης Thomas Adès κάνει το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ. Η «Καταιγίδα», έχει συγκεντρώσει πλήθος επαίνων και έχει χαρακτηριστεί ως ένα σύγχρονο αριστούργημα. Η καινοτόμος παραγωγή του Robert Lepage αναπλάθει το εσωτερικό της Όπερας Λα Σκάλα σαν το μαγικό νησί που στεγάζει τη μαγική τέχνη του Πρόσπερου, του εξόριστου Δούκα του Μιλάνου. Ο Simon Keenlyside ερμηνεύει τον Πρόσπερο, όπως και στην παγκόσμια πρώτη του έργου στη Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν, όπου έγινε δεκτή με επαινετικές κριτικές. «Η Καταιγίδα είναι μια εκπληκτική, μοναδική σύνθεση», δηλώνει ο Lepage. «Η όπερα συλλαμβάνει τη μαγεία του τελευταίου έργου του Σαίξπηρ. Είναι ένα κουτί γεμάτο με μαγικά τρικ». Στο έργο πρωταγωνιστεί η Isabel Leonard στον ρόλο της Μιράντας, της κόρης του Πρόσπερου, ο Toby Spence στον ρόλο του αδελφού του, του Αντώνιου, η Audrey Luna στον ρόλο του ξωτικού Άριελ, ο Iestyn Davies στον ρόλο του γελωτοποιού Τρίνκουλου, ο Alan Oke στον ρόλο του τερατόμορφου Κάλιμπαν και ο William Burden στον ρόλο του Βασιλιά της Νάπολης. Το λιμπρέτο της Meredith Oakes είναι μια προσαρμογή του πρωτότυπου σαιξπηρικού έργου.

 «Αΐντα» του Verdi, 15 Δεκεμβρίου 2012

 Η εντυπωσιακή όπερα του Verdi που διαδραματίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο, παρουσιάζει την Ουκρανή σοπράνο Liudmyla Monastyrska στον ομώνυμο ρόλο της σκλαβωμένης πριγκίπισσας, στο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ. Η Olga Borodina, μια από τις πιο γνωστές ερμηνεύτριες του ρόλου παγκοσμίως, είναι η βασιλική αντίπαλος της Αΐντα, η Αμνερίς και ο Roberto Alagna είναι ο ήρωας Ρανταμές που πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη του για την Αΐντα και το καθήκον απέναντι στη χώρα του. Εμφανίζεται ακόμα ο George Gagnidze στον ρόλο του Αιθίοπα βασιλιά Αμονάσρο. Διευθυντής Ορχήστρας είναι ο Fabio Luisi. Η εντυπωσιακή σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή της Sonja Frisell, που χρησιμοποιεί όλες τις θεατρικές δυνατότητες της σκηνής της ΜΕΤ με σκοπό να εισαγάγει το κοινό στο μεγαλείο της Αρχαίας Αιγύπτου.

 «Μαρία Στούαρτ» (Μαρία Στουάρντα) του Donizetti, 19 Ιανουαρίου 2013

 Ο David McVicar, ο οποίος την περασμένη σεζόν σκηνοθέτησε την πρεμιέρα της Άννα Μπολένα στη ΜΕΤ, σκηνοθετεί και την πρεμιέρα της δεύτερης όπερας του Donizetti στην περίφημη τριλογία της ιστορίας των Τυδώρ. «Οι τρεις όπερες του Donizetti για τους Τυδώρ είναι πολύ διαφορετικές σε τόνο, κλίμα και μουσικό περιεχόμενο», λέει ο McVicar. «Στη Μαρία Στουάρντα, μια όπερα εντελώς

διαφορετική από την Άννα Μπολένα, που παρουσιάσαμε πέρυσι με μεγάλη ιστορική ακρίβεια, προτιμήσαμε ένα πιο ελεύθερο οπτικό στιλ. Αντί ν’ αντανακλά την ιστορία, αντανακλά τη ρομαντική φύση αυτής της ανάπλασης της ιστορίας και τη μαγευτική ρομαντική φύση της μουσικής του Donizetti». Η Joyce DiDonato ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο της τολμηρής Μαρίας, της βασίλισσας των Σκότων, η Νοτιοαφρικανή σοπράνο Elza Van Den Heever κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ στον ρόλο της τρομερής αντιπάλου της Μαρίας, της Βασίλισσας Ελισάβετ της Α’. Ο Francesco Meli ερμηνεύει τον κόμη του Λίστερ, ο Joshua Hopkins τον Σέσιλ και ο Matthew Rose τον Τάλμποτ. Διευθυντής Ορχήστρας είναι ο Maurizio Benini.

 «Ριγκολέτο» του Verdi, 16 Φεβρουαρίου 2013

 Ο ανερχόμενος Ιταλός μαέστρος Michele Mariotti διευθύνει τη νέα πρεμιέρα του «Ριγκολέτο», σε μια διαφορετική σκηνοθετική οπτική από τον βραβευμένο με «Tony» σκηνοθέτη Michael Mayer, στο ντεμπούτο του στη ΜΕΤ. Η προσέγγιση του Mayer μεταφέρει την ιστορία από την Ιταλία του 16ου αιώνα στο Λας Βέγκας του 1960. Πρωταγωνιστούν ο Željko Lučić στον ομώνυμο ρόλο, η Diana Damrau στον ρόλο της κόρης του, Τζίλντα, ο Piotr Beczala στον ρόλο του Δούκα της Μάντουας, ο Štefan Kocán στον ρόλο του φονιά Σπαραφουτσίλε και η Oksana Volkova στο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ, στον ρόλο της γοητευτικής Μανταλένα, της αδελφής του Σπαραφουτσίλε. «Προσπάθησα να φανταστώ έναν πιο σύγχρονο κόσμο, όπου να διαδραματίζεται η παρακμή του παλατιού του Δούκα, εκεί όπου οι πάντες κυνηγούν την εξουσία, το χρήμα και την ομορφιά», δηλώνει ο Mayer. «Το Λας Βέγκας του ’60 ήταν ένας παρόμοιος κόσμος, όπου μια φάρσα μπορούσε να μετατραπεί σε τραγωδία –αυτή είναι η επιτομή των γεγονότων που συμβαίνουν στον Ριγκολέτο».

 «Πάρσιφαλ» του Wagner, 2 Μαρτίου 2013

Ο Jonas Kaufmann κάνει το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ στον ομώνυμο ρόλο, υπό τη διεύθυνση του Daniele Gatti και τη σκηνοθεσία του διάσημου σκηνοθέτη του κινηματογράφου και του λυρικού θεάτρου François Girard, ο οποίος κάνει επίσης το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ. «Ο Πάρσιφαλ δεν είναι απλώς μια όπερα, είναι μια αποστολή. Στο τέλος της ζωής του, ο Wagner προσπαθούσε να συμβιβάσει όλες τις όψεις της πνευματικότητάς του. Είναι ένα ιερό κείμενο στην ιστορία της μουσικής», λέει ο Girard. Πρωταγωνιστούν: η Katarina Dalayman στον ρόλο της Κούντρι, της μυστηριώδους γυναίκας που δελεάζει τον Πάρσιφαλ, ο Peter Mattei στο ντεμπούτο του στον ρόλο του Άμφορτας, του Βασιλιά των Ιπποτών του Αγίου Δισκοπότηρου, ο René Pape σ’ έναν από τους σημαντικότερους ρόλους της καριέρας του, αυτόν του σοφού γέρο-ιππότη Γκούρνεμαντζ και ο Evgeny Nikitin στον ρόλο του μάγου Κλίνκσορ.

 «Ιούλιος Καίσαρας» του Handel, 27 Απριλίου 2013

 Η δεύτερη νέα παραγωγή του David McVicar γι’ αυτή τη σεζόν, είναι μια δυναμική σκηνοθεσία του Ιουλίου Καίσαρα. Πρόκειται για μια επιτυχία του Φεστιβάλ του Γκλίντεμπουρν του 2005, που συνδυάζει στοιχεία του μπαρόκ θεάτρου και του βρετανικού ιμπεριαλισμού του 19ου αιώνα και  σκοπό έχει να τονίσει τα βασικά θέματα της όπερας: τον έρωτα, τον πόλεμο και το χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας. «Ο Ιούλιος Καίσαρας είναι μια όπερα-καλειδοσκόπιο, μια περιπετειώδης ιστορία με

στοιχεία κωμικά, αλλά και τραγικά. Παρακολουθούμε έρωτες, στιγμές πολιτικών συναλλαγών, περίπλοκων οικογενειακών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα και μια τραγωδία με αληθινά συναισθήματα», δηλώνει ο McVicar. «Είναι ένα θαύμα που μου έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσω όλα όσα θεωρώ σημαντικά για τη όπερα». Ο David Daniels κρατάει τον ομώνυμο ρόλο, απέναντι στη Natalie Dessay που κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ στον ρόλο της σαγηνευτικής Κλεοπάτρας, την Alice Coote ως Σέστο, την Patricia Bardon ως Κορνηλία, τον Christophe Dumaux ως Πτολεμαίο και τον Guido Loconsolo ως Ακύλα στο ντεμπούτο του στη ΜΕΤ.

 

 

*********************************

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων,

καθώς επίσης και την προπώληση των εισιτηρίων,

επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση:

www.metingreece.com, www.culture.uoi.gr

 

 

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.

 

Προπώληση εισιτηρίων:

 

Γραφείο Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μεταβατικό Κτήριο, Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων

Τηλ. 26510 07524

 

Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης

Σπ. Κατσαδήμα 7 Ιωάννινα

Τηλ. 26510 75880

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ