Μέτρα στις πύλες εισόδου, προσλήψεις και επαγρύπνηση για τον κοροναϊό

Εντατικοποίηση των μέτρων στις πύλες εισόδου της χώρας, προσλήψεις προσωπικού για τα εργαστήρια και αυξημένη επαγρύπνηση είναι τα βασικά μέτρα που αποφασίστηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας για την θωράκιση της χώρας στον κοροναϊό. Επίσης προχωρά η σύσταση διατομεακής επιτροπής για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων (ΕΟΔΥ-ΥΠΕ-ΕΚΑΒ). Όπως ανέφερε, μάλιστα, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού (ειδικοί εργαστηρίων), στα εργαστήρια και νοσοκομεία, στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε στους πολίτες να μη δίνουν σημασία στις φήμες και να ακολουθούν τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

Από την πλευρά του ο εξουσιοδοτημένος επιστήμονας, που έχει οριστεί εκπρόσωπος επικοινωνίας για τα θέματα του νέου κοροναϊού, Σωτήρης Τσιόδρας, επεσήμανε ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξει κρούσμα και στη χώρα μας. Επίσης, πρόσθεσε: “Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Υπάρχει επαγρύπνηση, επικαιροποιήθηκε το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα με αυξημένη ετοιμότητα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς από την Πέμπτη ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την επιδημία “διασυνοριακή απειλή”.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανόν να υπάρξει κρούσμα στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι στα επιδημιολογικά εργαστήρια έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 28 “ψευτοϋποπτα κρούσματα”, όπως τα χαρακτήρισε τα οποία ήταν αρνητικά.

Ινστιτούτο Παστέρ και Εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι τα δύο εξουσιοδοτημένα εργαστήρια, που πραγματοποιούν εργαστηριακούς ελέγχους για τον κοροναϊό.

Καθησυχαστικός ήταν στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε, υπάρχει επάρκεια μέτρων “για ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ακόμα ασθενή στη χώρα μας. Η θνητότητα είναι χαμηλή, δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, το 98% των περιπτώσεων πάει καλά. Όσοι έχουν συμπτώματα και ανησυχούν να μένουν σπίτι και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ