Μέτρα και κανόνες σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες- Η νέα ΚΥΑ

apostaseis

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους νέους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και χώρους συνάθροισης κοινού.

Τα νέα μέτρα αφορούν στο σύνολο της Επικράτειας και τίθενται άμεσα σε ισχύ.

Η απόφαση με τα άρθρα που περιέχει καθορίζει μεταξύ άλλων τους κανόνες λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σε επιχειρήσεις μέχρι 20 τετραγωνικά ο μέγιστος αριθμός ατόμων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους τέσσερις, ενώ σε επιχειρήσεις από 20 μέχρι 100 τετραγωνικά προβλέπονται τέσσερα άτομα συν ένα ανά δέκα τετραγωνικά για την επιφάνεια άνω των είκοσι τετραγωνικών.

Επικαιροποιούνται μέτρα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε υπαίθριους και εξωτερικούς χώρους, ενώ αναλύονται όλοι οι κανόνες για την λειτουργία επιχειρήσεων ανά κατηγορία και ΚΑΔ.

Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις απαιτήσεις επιβάλλεται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε έως ενενήντα ημέρες.

Αρκετά είναι τα άρθρα που αναφέρονται στην υποχρέωση χρήσης μάσκας η οποία είναι υποχρεωτική και σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις του ενάμιση μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων.

Επιβάλλεται επίσης η υποχρέωση μάσκας σε χώρους υψηλούς συγχρωτισμού στο σύνολο της επικράτειας όπως στους διαμένοντες και εργαζόμενους στα ΚΥΤ, σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων, σε διαμένοντες, ωφελούμενους και εργαζόμενους σε ανοιχτές και κλειστές δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, ευπαθών ομάδων, φροντίδας ηλικιωμένων.

Ορίζονται οι κανόνες λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των επιχειρήσεων στον τομέα του πολιτισμού όπως και οι κανόνες λειτουργίας των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Αναλύονται τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των βρεφικών και των παιδικών σταθμών, όπως και τα μέτρα προστασίας εντός των νοσοκομείων, των δημόσιων υπηρεσιών και των χώρων συνάθροισης κοινού.

Αναλυτικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ