Μέτρα για τον πρωτογενή τομέα ζητούν στη Θεσπρωτία

kestrini kampos

Την αλληλεγγύη του στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με ψήφισμα που εξέδωσε καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας αφουγκραζόμενο την κραυγή αγωνίας των παραγωγών του πρωτογενή τομέα, απόρροια των πρωτόγνωρων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, ζητάει από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης να λάβουν μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

Η μείωση της ζήτησης, ο περιορισμός των εξαγωγών και η έλλειψη εργατικών χεριών (το κλείσιμο του τελωνείου Μαυροματίου εμπόδισε την ελεγχόμενη είσοδο εργατών γης) διαμόρφωσαν ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που απεικονίζεται :

–              Στους 50.000 τόνους των εσπεριδοειδών που «φεύγουν» σε εξευτελιστικές τιμές (τιμή πώλησης 0,20 λεπτά/ κόστος παραγωγής 0.18 λεπτά ανά κιλό).

–              Στο κρέας των αμνοεριφίων που βρίσκεται στα αζήτητα και στο γάλα των αιγοπροβάτων που παραμένει καθηλωμένο.

–              Στα ψάρια που πωλούνται σε τιμές κόστους (τσιπούρα) ή κάτω του κόστους (λαβράκι), [οι εξαγγελίες για ενεργοποίηση προγραμμάτων (de minimis και αποθεματοποίησης) δεν προχώρησαν].

–              Στις ελιές που κινδυνεύουν να μείνουν στα δένδρα.

Όλα τα παραπάνω επιβάλλουν :

•             Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς.

•             Να παγώσουν όλες οι δόσεις των δανείων.

•             Να παγώσουν όλες οι δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

•             Να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ