Μέτωπο πρυτάνεων για το νόμο-πλαίσιο

PANEP_IOANNΑνοικτά ουσιώδη ζητήματα αφήνει, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε ψήφισμα που εξέδωσαν μετά από την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου τους στο Λαύριο τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι το κατατεθέν σχέδιο νόμου, ουσιαστικά δεν απαντά στις ελάχιστες αλλαγές, που θεωρήθηκαν αναγκαίες από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τονίζουν ακόμη ότι μεταξύ των ζητημάτων που μένουν ανοικτά είναι «αυτά των αποφασιστικών, διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ιδρύματος, του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος των εκλογικών διαδικασιών, της προεπιλογής από το Συμβούλιο των υποψηφίων για τα μονοπρόσωπα πανεπιστημιακά όργανα, καθώς και της θεσμικής διασφάλισης της δημόσιας χρηματοδότησης».

Το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι το ν/σχ διατηρεί διατάξεις που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας.

Παράλληλα, οι πρυτάνεις υποστηρίζουν «το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα Πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των ΑΕΙ».

Επισημαίνουν ακόμη ότι «ο Νόμος 4009 / 2011 βύθισε τα πανεπιστήμια σε κρίση» και συνεχίζουν ως εξής: «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με στόχο την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των πανεπιστημίων, εδώ και δύο χρόνια, έχει υποβάλει σειρά ρεαλιστικών προτάσεων υπέρβασης των αδιεξόδων».

Καταλήγοντας, σημειώνουν ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες που τους επιβλήθηκαν και τις αμετροεπείς επιθέσεις που δέχθηκαν από κάθε λογής κέντρα συμφερόντων, κράτησαν όρθια τα ιδρύματα και συνεχίζουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εγγυώνται την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ