Μέτωπο Αρτινών για το Αγροδιατροφικό Πάρκο

arta dimotiko

Mε μοναδικό θέμα συζήτησης την άμεση λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου Ηπείρου με έδρα την Άρτα, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων.

Στην συνεδρίαση μετά από σχετική πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής, παρευρέθηκαν είτε με φυσική παρουσία, είτε επιστολικά, είτε με τηλεδιάσκεψη πολιτικοί και συλλογικοί φορείς της Άρτας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Με την πεποίθηση ότι η ίδρυση του Πάρκου στα Γιάννενα υπονομεύει το μέλλον της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας, αλλά και του ίδιου του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου στους Κωστακιούς, ο Δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, τόνισε ότι η περιοχή διεκδικεί το αυτονόητο.

 «Σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, στην πόλη όπου εδράζεται η Γεωπονική Σχολή εκεί εδράζονται και αντίστοιχα Πάρκα. Ο λόγος είναι προφανής: εκεί που υπάρχει η εκπαίδευση, εκεί πρέπει να υπάρχουν και δομές που την συνδέουν με την παραγωγική διαδικασία. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου.  Το «λίγο από εδώ και το λίγο παραπέρα» δεν βοηθάει. Θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει όλοι πια.

Ή ακόμη χειρότερα, θα έπρεπε να έχουν καταλάβει όλοι, το επίσης αυτονόητο: τα 2 πανομοιότυπα πάρκα θα υπονομεύουν το ένα το άλλο. Εκτός και αν θέλουν να γίνει μόνο αυτό των Ιωαννίνων και να μην γίνει καν αυτό της Άρτας», ανέφερε ο δήμαρχος και κάλεσε την ηγεσία του Πανεπιστημίου να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες  για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Πάρκου.

Η θέση του Πανεπιστημίου

«Τα δύο πρώτα βασικά  βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η χωροθέτηση του Πάρκου και άμεσα να προκύψει χρηματοδότηση. Τα οικονομικά του Πανεπιστήμιου είναι  περιορισμένα. Από τη  πλευρά του ο Πρόεδρος Συμβούλιου Ένταξης του Πανεπιστημίου,  κ. Τσίνας σημείωσε ότι τρεις είναι οι πυλώνες λειτουργίας του ΠΑΤΕΠΗ,  Έρευνα – Επιστημονική και Εκπαιδευτική Επιμόρφωση.

Ενώ η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου κ. Τζώρα,  εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ως προς το μέλλον του ΠΑΤΕΠΗ και τόνισε πως με την λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου θα υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής και θα  διασφαλιστεί το μέλλον της.Τόσο η κα Τζώρα όσο και ο κ. Σκούφος επιμένουν ότι τα Κέντρα Καινοτομίας Κρέατος και Γενετικής Βελτίωσης πρέπει να ενταχθούν στο Αγροδιατροφικό Πάρκο».

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο κάλεσε τον Πρύτανη και την Κοσμήτορα να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες εκ του νόμου, έτσι ώστε η Σύγκλητος στις 25 Αυγούστου να αποφασίσει με ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια και να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες της ίδρυσης και λειτουργίας του ΠΑΤΕΠΗ σύμφωνα με τον Ν.4559/2018  στους Κωστακιούς Άρτας δίπλα στις εγκαταστάσεις της Γεωπονικής Σχολής.

Επίσης αποφασίστηκε ο Δήμαρχος, οι Βουλευτές, ο Πρύτανης, η Κοσμήτορας και το Επιμελητήριο, να επισκεφτούν τους Υπουργούς, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για την στήριξη και χρηματοδότηση του έργου.

Παρόντες στην συνεδρίαση

Οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δημήτρης Τρομπούκης και Ράνια Γκίζα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Νικολάου, η Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής Αθηνά Τζώρα, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Γιάννης Σκούφος, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τάσος Τσίνας. Τις θέσεις τους μέσω επιστολής προς το Δημοτικό Συμβούλιο απέστειλαν, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στάθης Νάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ