Μετωπική του Δήμου με τις μονάδες εμφιάλωσης… Και υψηλά πρόστιμα και διπλασιασμός στα τέλη!

emfialosi zagori

emfialosi zagori

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται ο Δήμος Ιωαννιτών με τις δύο μεγάλες μονάδες εμφιάλωσης νερού που εδρεύουν στα διοικητικά του όρια. Αφενός ανακάλυψε ότι οι μονάδες δεν διαθέτουν άδεια εμπορίας και προτίθεται να τους επιβάλλει συνολικό πρόστιμο τριών εκατομμυρίων ευρώ, αφετέρου προχωρά στον διπλασιασμό του τέλους επί της εμπορίας νερού από το 2017 και εφεξής!!

Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι ο Δήμος, όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι σήμερα εισπράττει κανονικά τα τέλη επί της εμπορίας νερού, για την οποία ωστόσο ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται άδεια… Άρα ο ίδιος εισπράττει τέλη από μία δραστηριότητα που ασκείται παράνομα!!!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το θέμα της επιβολής προστίμων εισήχθη για συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, εκτός ημερήσιας διάταξης και αφού σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε αναβληθεί. Μάλιστα ενώ αρχικά επρόκειτο να συζητηθεί ενιαία, κοινό δηλαδή και για τις δύο επιχειρήσεις, την τελευταία στιγμή διαχωρίστηκε και έχει ξεχωριστή συζήτηση και διαφορετική λήψη απόφασης για την κάθε μονάδα.

Βέβαια, μεταξύ των δύο επιχειρήσεων υπάρχουν αρκετές διαφορές στο κομμάτι της εμπορίας.

Ωστόσο εκπρόσωποί τους δεν κλήθηκαν στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση.

Το θέμα της επιβολής προστίμων, συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης. Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη, η οποία εκδίδεται όχι μόνο προς ενημέρωση των μελών του σώματος, αλλά και προς ενημέρωση της κοινής γνώμης. «Έγκριση της υπ.αριθμ. 869/2017 Απόφασης Οικονομικής Επιτροπής» και «Έγκριση της υπ.αριθμ. 870/2017 Απόφασης Οικονομικής Επιτροπής».

Για να καταλάβει δηλαδή κάποιος περί τίνος πρόκειται θα πρέπει να ανατρέξει και να βρει τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, εφόσον φυσικά αυτές έχουν καθαρογραφεί και αναρτηθεί!

Προς το παρόν είναι άγνωστη η στάση που κρατήσουν οι δύο εταιρίες εν όψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης και συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η εταιρεία «Ζαγόρι» είναι σφόδρα ενοχλημένη από την στάση του Δήμου η οποία αποτελεί και δυσφήμιση για την ίδια. Η λειτουργία της είναι απολύτως σύννομη και το πρόστιμο του 1,5 εκατομμύριων ευρώ που σχεδιάζει να επιβάλλει ο δήμος το αποδίδει σε λανθασμένη ερμηνεία του νόμου. Η εταιρία αυτό που παράγει είναι φυσικό μεταλλικό νερό και όχι πόσιμο και ως τέτοιο, άδεια εμπορίας διαθέτει από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συνάμα καταβάλλει στο ακέραιο τα τέλη στο Δήμο Ιωαννιτών χωρίς να έχει την παραμικρή οφειλή, ενώ χορηγικά στηρίζει πάμπολλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις τόσο του Δήμου όσο κι άλλων φορέων.

Πέραν όλων αυτών, οι μονάδες εμφιάλωσης νερού αποτελούν τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας, με δεκάδες θέσεις εργασίας και με μία δυναμική ακόμη και στο διάστημα της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Το πρόστιμο από την μία, με διαδικασίες fast track και ο διπλασιασμός του τέλους εμπορίας από την άλλη, μεσούντος του έτους, προκαλούν εύλογο προβληματισμό, σε μία εποχή όπου η στήριξη της επιχειρηματικότητας, προβάλλεται ως βασικό ζητούμενο τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους τοπικούς φορείς!

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ