Μετωπική του Δήμου Ιωαννιτών με τον ΦΟΔΣΑ.. Το ενιαίο τέλος εκτοξεύει το κόστος για τους Γιαννιώτες

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται ο Δήμος Ιωαννιτών με τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων με αφορμή την απόφαση του δεύτερου για την επιβολή ενιαίου τέλος στην διαχείριση των απορριμμάτων και του υπολείμματος. Ο Δήμος Ιωαννιτών, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του, εκτιμά ότι το κόστος για τον ίδιο από την απόφαση αυτή θα αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο καθώς θα κληθούν να το πληρώσουν οι πολίτες.

Ο ΦΟΔΣΑ  με ανακοίνωσή του και δηλώσεις του Προέδρου του Νίκου Καλαντζή υπερασπίζεται την απόφαση για το ενιαίο τέλος υποστηρίζονται ότι πρωταρχικός  στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και πως οποιαδήποτε άλλη σκέψη θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα και για τις τσέπες των πολιτών.

Την θέση αυτή βέβαια δεν συμμερίζεται ο Δήμος Ιωαννιτών, ο μεγαλύτερος της Ηπείρου κι αυτός με τις μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων.

Έτσι με ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση ώστε η απόφαση να μην εφαρμοστεί ενώ καυτηριάζει και την στάση του πρώην δημάρχου Θωμά Μπέγκα που τάχθηκε υπέρ του ενιαίου τέλους.

Στην ανακοίνωση του Δήμου αναλυτικά αναφέρεται:

Κακή πρεμιέρα έκανε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Ηπείρου με την απόφασή του να επιβάλλει ενιαίο τέλος μεταφοράς και διαχείρισης απορριμμάτων και υπολείμματος σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου.

Πρόκειται για μία απόφαση που στρέφεται ευθέως εναντίον του Δήμου Ιωαννιτών και κατ’ επέκταση των δημοτών αφού με την συγκεκριμένη απόφαση η αύξηση του κόστους για τους Γιαννιώτες προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο.

Έτσι το ενιαίο τέλος για όλους τους Δήμους της Ηπείρου θίγει αποκλειστικά και κύρια τον Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο παραγωγό απορριμμάτων και τους δημότες που θα κληθούν να επωμιστούν βάρη τα οποία αναλογούν σε άλλους δήμους.

Ο Δήμος Ιωαννιτών πρότεινε την ισοκατανομή ανά Νομό δείχνοντας ότι μπορεί να αναλάβει ένα μέρος του επιπλέον κόστους, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σηκώσει βάρη που αναλογούν και στους 18 Δήμους της Ηπείρου.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που επικαλείται η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ για τον καθορισμό των ενιαίων τελών είναι προγενέστερη της ίδρυσής του και αφορά στις προϋπάρχουσες διαχειριστικές ενότητες.

Ο Δήμος Ιωαννιτών θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να ανατρέψει την απόφαση και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα των δημοτών. Δεν μπορεί να αποδεχθεί την τεράστια επιβάρυνση που αποφάσισε η Διοίκηση του Φορέα πριν ακόμη καλά καλά αναλάβει καθήκοντα.

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει την βαθιά της λύπη για την στάση που κράτησε ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας ο οποίος υπεραμύνθηκε του ενιαίου τέλους γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα το κόστος που συνεπάγεται για τον Δήμο Ιωαννιτών.

Με την στάση του δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των Γιαννιωτών τους οποίους άλλωστε εκπροσωπεί στον ΦΟΔΣΑ.

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων θεωρεί ότι η Διοίκηση του Φορέα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το σύνολο των στοιχείων για την τιμολογιακή του πολιτική και έτσι να εξηγήσει στους Γιαννιώτες τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να καταβάλουν ένα βαρύ χαράτσι.

Η απάντηση του Θωμά Μπέγκα

Ως χυδαία προσωπική επίθεση ερμηνεύει την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής ο Θωμάς Μπέγκας.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Με μια χυδαία προσωπική επίθεση η Δημοτική Αρχή του δήμου Ιωαννιτών με εγκαλεί με την ιδιότητά μου ως αντιπρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, επειδή επιλέγω την τήρηση της νομιμότητας.

Η κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής που επικαλείται είναι νόμος του κράτους που δεν έχει αναθεωρηθεί μέχρι σήμερα και ισχύει ως έχει, ενώ σε καμία περίπτωση ο νομοθέτης δεν παραπλανήθηκε, διότι, στο χρόνο που συντάχτηκε, στη χώρα λειτουργούσαν περιφερειακοί φορείς διαχείρισης απορριμμάτων.

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής αν έχετε επίσημη διαφορετική ερμηνεία και δυνατότητα εφαρμογής της ΚΥΑ, παρακαλώ να τη δημοσιοποιήσετε στους πολίτες των Ιωαννίνων.

Αν από την άλλη, επιθυμείτε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα και μπορούμε να το διεκδικήσουμε από κοινού.

Στη ζωή μου και ειδικά στην πολιτική μου διαδρομή, έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες για δύσκολες αποφάσεις που καλούμαι να λάβω με τον εκάστοτε θεσμικό μου ρόλο.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός στον οποίο συμφωνήσαμε όλοι οι δήμοι της Ηπείρου στο χρόνο που ελήφθη η πολιτική απόφαση είναι αυτός που διασφάλισε τις χρηματοδοτήσεις για τις επενδύσεις που έγιναν και που ακολουθούν σε όλη την Ήπειρο και οι οποίες καθιστούν την Περιφέρειά μας πρωτοπόρα στη σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Κλείνοντας, λυπάμαι πραγματικά γιατί η Δημοτική Αρχή δεν βρήκε να αφιερώσει ούτε μισή λέξη στην ανακοίνωσή της για την προστασία του περιβάλλοντος που είναι και το βασικό ζητούμενο, επιλέγοντας για μια ακόμα φορά τον λαϊκισμό.

Άλλωστε, η οικονομική επιβάρυνση για την οποία μιλά δε βασίζεται σε καμία σοβαρή ανάλυση και χρησιμοποιείται μόνο ως μέσο εντυπωσιασμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ