Μεταλλάξεις Covid: Εντοπίστηκαν νεοεισερχόμενα στελέχη

koronoios test

Νέα μεταλλαγμένα στελέχη που δεν είχαν εντοπιστεί άλλη φορά στην Ελλάδα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες των εργαστηρίων του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ αυτήν την εβδομάδα.

Από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.944 δείγματα και σε διάστημα που εκτείνεται από τις 26 Απριλίου έως 08 Ιουνίου 2021.

Από τον έλεγχο των δειγμάτων αυτών, αναδείχθηκαν συνολικά

-1.367 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC),

-427 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring)

-5 δείγματα με στελέχη ενδιαφέροντος (Variant of Interest)

Ιδιαιτερότητα της εβδομαδιαίας καταγραφής της διασποράς των μεταλλαγμένων στη χώρα, αποτελεί η απομόνωση πολλών νέων μεταλλάξεων που δεν έχουν εντοπιστεί άλλη φορά στη χώρα, γεγονός το οποίο οι επιστήμονες αποδίδουν στην εισροή τουριστών.

Να σημειωθεί ότι οι νέες μεταλλαγές, Β.1.525 (με 5 κρούσματα), Β.1.623 (με δύο κρούσματα), ΑΤ.1 (με 1 κρούσμα) και C11 (με 1 κρούσμα), φέρουν το στέλεχος της μετάλλαξης 484, που εντοπίζεται σε όλα τα στελέχη που συνδέονται με διαφυγή από την ανοσία των εμβολίων (νοτιοαφρικάνικο, βραζιλιάνικο, νηγηριανό κλπ).

Σε συνολικό επίπεδο στη χώρα εξακολουθεί να επικρατεί και αυτή την εβδομάδα το βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7 UK σε ποσοστό 85,79%, με δεύτερο σε συχνότητα να καταγράφεται το στέλεχος Β.1.1.318, (που λέγεται και «νιγηριανό», καθώς φέρει τον ιό της νότιας Αφρικής σε συνδυασμό με τον μεταλλαγμένο ιό της Βραζιλίας), το οποίο επεκτείνεται επικίνδυνα στη χώρα, με ποσοστό που φτάνει πλέον το 13,46%.

Το «νιγηριανό» τείνει να κυριαρχήσει στο Βόρειο Αιγαίο σε ποσοστό 40%, έναντι 60% του βρετανικού, ενώ και στην Στερεά Ελλάδα εντοπίζεται σε ποσοστό 38,89%, έναντι του 61,11% του βρετανικού.

Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι για το στέλεχος από τη νότια Αφρική και τη Βραζιλία Β.1.1.318, καθώς δεν εντοπίζεται σε τόσο μεγάλη συχνότητα σε άλλες χώρες παρά μόνο στη χώρα μας και συνδέεται άμεσα με διαφυγή από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.

Συνολικά απομονώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, 111 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος.

Στην Ήπειρο σύμφωνα με τα στοιχεία στην έκθεση του ΕΟΔΥ κυριαρχεί η Βρετανική μετάλλαξη με ποσοστό 68,39 ακολουθεί η μετάλλαξη Β.1.1.318 με ποσοστό 8,16 ενώ σταθερά στο 2,94 βρίσκεται η μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ