Μετά από δεκαπέντε χρόνια..ζητείται λύση για ένα.. ΠΕΔΥ!

PEDY 21 2 14

PEDY 21 2 14

Δεκαπέντε χρόνια μετά την κατασκευή και την τοποθέτηση του εξοπλισμού, αναζητείται λύση για την λειτουργία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.. Πρόκειται για το κτίριο φάντασμα, γνωστό ως ΠΕΔΥ, που βρίσκεται στην περιοχή των Αμπελοκήπων… Μια δομή για την οποία είχε γίνει η προμήθεια ακόμη και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όμως κλειδώθηκε και δεν λειτούργησε ποτέ!!

Ο εξοπλισμός θεωρείται πλέον πεπαλαιωμένος και μάλλον άχρηστος αφού είναι σχεδόν απίθανο να χρησιμοποιηθεί για τους λόγους που έγινε η προμήθεια, όπως είναι απίθανο να λειτουργήσει και το κτίριο ως Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Παρότι κατά καιρούς, είχαν γίνει διάφορες προτάσεις για την αξιοποίησή του, δεν παραχωρήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο ανήκει.

Μεταξύ των άλλων είχε ζητηθεί η παραχώρησή του για την μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ της περιοχής.

Η σημερινή διοίκηση ωστόσο του ΚΕΕΛΠΝΟ μάλλον διακατέχεται από άλλη φιλοσοφία και αυτό προκύπτει από το ενδιαφέρον του Προέδρου Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ ο όποιος βρέθηκε στην περιοχή μας και επισκέφθηκε το εν λόγω κτίριο προκειμένου να δει από κοντά την κατάστασή του τις δυνατότητες του και να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση για την αξιοποίησή του.

Ο ίδιος με δηλώσεις του, μετέφερε την βούληση της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ το κτίριο αυτό να παύσει να παραμένει αναξιοποίητο και να καταστρέφεται από την αχρηστία όταν μάλιστα δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια από το 3ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Ηπείρου βρίσκετια επί των οδών Μ. Κοτοπούλη & Καλπακίου στα Ιωάννινα. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο 1.000 τμ και έχει αύλειο χώρο περιμετρικά ενώ αν και κλειστό φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι. Το εργαστήριο κατασκευάστηκε προ δεκαπενταετίας με πόρους του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και εξοπλίστηκε πλήρως με υπερσύγχρονα (για την εποχή εκείνη) μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας με σκοπό την προαγωγή της δημόσιας υγείας (διάγνωση, πρόληψη και λύση υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων, μικροβιολογικός έλεγχος υδάτων, τροφίμων και ποτών, κλπ).

Το 2005 εντάχθηκε στο Δίκτυο Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και το 2009 είχε ανακοινωθεί η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του και ο ορισμός του Επιστημονικού του Υπευθύνου. Παρότι ακολούθησαν κι άλλες αντίστοιχες δημόσιες εξαγγελίες, το ΠΕΔΥ Ηπείρου δεν λειτούργησε ποτέ με τον εργαστηριακο εξοπλισμό μεγάλης αξίας, να παραμένει ακόμη στα κουτιά.

{jathumbnail off}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ