Μετ’ εμποδίων η πληρωμή των επιχειρήσεων από το «κορωνοπρόγραμμα»

perifereia

Το ποσό των 45 εκατομμυρίων πιστώθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να ξεκινήσει η πληρωμή των μικρομεσαίων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης όσων επλήγησαν από την πανδημία.

Ωστόσο τα γραφειοκρατικά εμπόδια διαδέχονται το ένα το άλλο ενώ οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί σε Εφορεία και Ασφαλιστικά ταμεία εγείρουν περισσότερες δυσκολίες.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο μάλιστα από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου καταγγέλθηκε ότι στη ΔΟΥ της Άρτας παρακρατήθηκε το 100% του ποσού της επιδότησης και όχι το 30% όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του αποδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων τόσο με τις φορολογικές όσο και τις ασφαλιστικές ενημερότητες ενώ ένα ακόμη πρόβλημα έχει ανακύψει με τον ΕΦΚΑ και έτσι όσες επιχειρήσεις είναι με λιγότερο προσωπικό από αυτό που είχαν κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός επιχορήγησης. Η εναλλακτική είναι να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις κάτι βέβαια που είναι πολύ δύσκολο στις παρούσες συνθήκες.

Στο ερώτημα του Προέδρου του Επιμελητηρίου πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι ο Περιφερειάρχης απάντησε ότι τα χρήματα υπάρχουν και η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η πρώτη που θα πληρώσει.

Μόνο που για την πληρωμή πρέπει να ξεπεραστούν ουκ ολίγα προβλήματα.

Φορολογική ενημερότητα στην Περιφέρεια

Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου πιστοποιήθηκε πρόσφατα για τη Χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από την Α.Α.Δ.Ε..

Η πιστοποίηση πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο είναι το πληροφοριακό σύστημα που αναπτύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης.

Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ) εξασφαλίζει ένα ενιαίο περιβάλλον (υποδομή) εγκατάστασης και χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών, μέσω του οποίου ανταλλάσσονται επιχειρησιακά δεδομένα μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των Φορέων του Δημοσίου.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, θα μπορεί πλέον να εκδίδει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, όπου αυτό απαιτείται, για τους συναλλασσομένους της συμβάλλοντας έτσι στην απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών εξόφλησης των δικαιούχων.

Υπενθυμίζουμε δε ότι, με την πιστοποίηση που ήδη έχει η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου και για τη λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), το όφελος για τους συναλλασσόμενους δικαιούχους είναι μεγαλύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ