Μέσω λιμανιού η μοναδική εφικτή λύση για φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, μοιάζει σήμερα ως η πλέον εφικτή λύση… Το φυσικό αέριο επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την ανάπτυξη των δικτύων σε ολόκληρη την χώρα… Εκεί δηλαδή από όπου διέρχονται αγωγοί. Η Ήπειρος ως γνωστόν, έχει μείνει έξω από τον σχεδιασμό που υλοποιείται καθώς όταν επρόκειτο να προχωρήσει ο ελληνοιταλικός αγωγός, οι αντιδράσεις στην Πάργα, την Πέρδικα και τα Σύβοτα ήταν τόσες, που οδήγησαν από αναβολή σε αναβολή, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η πλήρης ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού.

Το θέμα του φυσικού αερίου συζητήθηκε εκτενώς, την Παρασκευή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Με δεδομένο ότι η Ήπειρος είναι αδύνατο, για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον να τροφοδοτηθεί από τους αγωγούς που κατασκευάζονται η μοναδική εφικτή λύση είναι δια… θαλάσσης… Με καράβι δηλαδή στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι πρώτες προσπάθειες έγιναν επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη.

Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν πιο έντονα τα επόμενα χρόνια και σήμερα είμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο. 

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα παράλια της Θεσπρωτίας,  από το 2013 είχε ξεκαθαριστεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη που χειρίζεται το θέμα  ότι πλέον η λύση που αναζητείται είναι στην τεχνολογία GNG/LNG.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη ΔΕΠΑ και πλέον όλες οι ενέργειες κινούνται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ο μοναδικός τρόπος για να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο η Ήπειρος, είναι μέσω της τροφοδοσίας της μέσω του λιμένος Ηγουμενίτσας.

Για να μπορέσει να προχωρήσει ο σχεδιασμός, η Περιφέρεια έχει ζητήσει στοιχεία από όλες τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και τις μεγάλες δημόσιες μονάδες της περιοχής.

Την περίοδο αυτή, όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης,  εκπονείται μελέτη από την POSEIDON για Πειραιά-Πάτρα-Ηγουμενίτσα. Ειδικά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εκπονείται μελέτη εγκατάστασης LNG με τη συνεργασία ΔΕΠΑ- POSEIDON στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», ενώ ετοιμάζεται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων.

Για την κατασκευή του έργου, ενδιαφέρεται η ίδια η ΔΕΠΑ. Υπάρχει ωστόσο μια καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας  κωλυσιεργεί για την έγκριση του Master Plan του λιμανιού Ηγουμενίτσας. Αυτό  υποχρεώνει την Περιφέρεια να μεταθέσει την υποβολή των  σχεδίων- προτάσεών  της  από τις αρχές Ιουλίου, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για την επιτάχυνση της έγκρισης του Master Plan, ζητήθηκε από τους μελετητές παρέμβαση προς το Υπουργείο  από την Περιφέρεια.

Εκείνο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η εγκατάσταση της μονάδας LNG στην Ηγουμενίτσα, είναι η μόνη σίγουρη προοπτική για να μπορέσει η Ήπειρος να αποκτήσει πρόσβαση σε φυσικό αέριο και σε φτηνή ενέργεια, κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ