Μενδώνη: «Γιατί κόπηκε η πρόταση Νιτσιάκου για τη βλάχικη»

nitsiakos

Οι διαφωνίες μεταξύ της ίδιας της Κοινότητας των Βλάχων ήταν αυτές που οδήγησαν το Υπουργείο Πολιτισμού να κόψει την χρηματοδότηση της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, την οποία είχε καταγγείλει πριν μερικές ημέρες ο πρόεδρός της και Καθηγητής Βασίλης Νιτσιάκος.

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής του ΜέΡΑ Κρίτων Αρσένης και στην οποία απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Υπουργός μάλιστα επικαλέστηκε επιστολή της πανελλήνιας ομοσπονδίας Βλάχων που εκπροσωπεί πάνω από 120 σωματεία της χώρας και  η οποία έχει άλλη προσέγγιση ως προς το γλωσσικό.

«Υπάρχει αντίδραση από τους ίδιους τους Βλάχους και δεν θα ήθελα το Υπουργείο Πολιτισμού να αποτελέσει την αιτία για ένταση μεταξύ τους» ανέφερε η Υπουργός η οποία νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι ουσιαστικά δεν υφίσταται Βλάχικη γλώσσα καθώς πρόκειται για ένα ιδίωμα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά προφορικά ως δευτερεύον – στα σπίτια και σε ιδιωτικές συζητήσεις- ενώ επίσημη γλώσσα των Βλάχων είναι η Ελληνική.

Η κ. Μενδώνη απέρριψε κατηγορηματικά ισχυρισμούς περί πιέσεων από μυστικές υπηρεσίες και παρακρατικούς για να μην χρηματοδοτηθεί η πρόταση σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να βλέπουμε φαντάσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ