Μελέτη Υγείας Ηπείρου.. Αναζητά τα αίτια βαριάς νόσησης από Covid

koronovirus nosokomeio

Σημαντική είναι η συμβολή της Μελέτης Υγείας Ηπείρου στον εντοπισμό ατόμων με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου από COVID-19 ή να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα και στην ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών θεραπειών.

Ειδικότερα, η Μελέτη Υγείας Ηπείρου συμμετέχει στον παγκόσμιο συνασπισμό μελετών που αναζητά γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσηση και τις επιπλοκές από την COVID-19. Συνολικά, 81 μελέτες από 35 χώρες συμμετέχουν και η Μελέτη Υγείας Ηπείρου είναι η μόνη Ελληνική μελέτη στο συνασπισμό.

Όπως αναφέρουν οι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι, Κωνσταντίνος Τσιλίδης – Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Βασίλης Τζοβάρας – Παθολόγος της «Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων»: «Προσπαθούμε να απαντήσουμε γιατί συγκεκριμένα άτομα νοσούν σοβαρά ή έχουν παρατεταμένα (π.χ. για πολλούς μήνες μετά τη νόσηση) συμπτώματα της νόσου, ενώ άλλα άτομα με τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά νοσούν ήπια ή ασυμπτωματικά, και εάν συγκεκριμένα γονίδια μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό. Έχουμε ήδη συμμετάσχει στην ανεύρεση πλειάδας γονιδίων που σχετίζονται με τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, τη σοβαρή νόσηση και το σύνδρομο των παρατεταμένων συμπτωμάτων, και κάποια από τα γονίδια αυτά φαίνεται να είναι διαφορετικά για κάθε μία από τις προαναφερόμενες εκβάσεις (π.χ. μόλυνση και σοβαρή νόσηση).

Η δράση των περισσοτέρων από αυτά τα γονίδια εντοπίζεται στο ανώτερο, μέσο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες γιατί θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε άτομα με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα και να αναπτύξουμε νέες αποτελεσματικές θεραπείες», όπως αναφέρουν οι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι και καταλήγουν: «Ευελπιστούμε στη συμμετοχή σας στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου και την υποστήριξη της σπουδαίας αυτής προσπάθειας, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σημαντική γνώση για την πρόληψη, θεραπεία και πρόγνωση νοσημάτων που ταλανίζουν τον Ελληνικό και παγκόσμιο πληθυσμό».

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 3 Μαΐου!

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου από τις 3 Μαΐου, θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα δέχεται συμμετοχές σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής.

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και με την απαιτούμενη χρονική διάρκεια ανάμεσα στα ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με ένα τηλεφώνημα ή με ένα κλικ να συμμετάσχουν με ασφάλεια σε μια πρωτοποριακή επιδημιολογική μελέτη.

Κλείστε ραντεβού στην παρακάτω ιστοσελίδα: https://ehs.med.uoi.gr/booking/ ή καλέστε (πρωινές ώρες) στο τηλέφωνο: 6984726498.

Στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 70 ετών, μόνιμοι κάτοικοι στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Όσοι συμμετάσχουν, θα λάβουν μία δωρεάν και λεπτομερή αναφορά της κατάστασης της υγείας τους και τα αποτελέσματα μίας πλήρους λιπομέτρησης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι οι πρώτοι 50 νέοι συμμετέχοντες θα λάβουν δωρεάν είσοδο στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, ευγενική προσφορά της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. (μέλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς).

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου αποτελεί συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ήπειρος 2014-2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ