Μελέτη για την αποκατάσταση της Παρηγορήτισσας

aparigor

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά στην αποκατάσταση του βυζαντινού μνημείου του Ι.Ν. Παρηγορήτισσας Άρτας, προεκτιμώμενης αμοιβής € 299.911,46.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, με ανάδοχο την Ένωση Οικ. Εταιρειών: «ΜΑΚΡΥΝΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ- ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΑΝΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΚΟΥΣΤΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ.

Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που θα συμβάλλει στην διάσωση και την ανάδειξη ενός μοναδικού μνημείου όχι μόνο για την Άρτα αλλά και για την Ήπειρο.

Προ τριετίας και πάλι η Περιφέρεια Ηπείρου είχε προχωρήσει σε άμεσες εργασίας διάσωσης μικρής όμως κλίμακας.

Η εκκλησία της Παρηγορήτισσας, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αναμφίβολα είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία της Άρτας και κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης. Παλαιότερα υπήρξε καθολικό μεγάλου μοναστηριού, από το οποίο σώζονται επίσης η τράπεζα και 16 κελιά. Η σημερινή της μορφή οφείλεται στις εργασίες που έγιναν στο μνημείο από το Νικηφόρο Κομνηνό Δούκα και τη σύζυγό του Άννα Παλαιολογίνα στα τέλη του 13ου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ