Μείζονα ερωτήματα για τα σκουπίδια της Κέρκυρας που έρχονται στα Γιάννινα – Το ΦΕΚ

aporimmata fek

Άγνοια δηλώνουν προς το παρόν οι φορείς της Ηπείρου για την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και προβλέπει την μεταφορά μέρους των απορριμμάτων της Κέρκυρας στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων.  

Ο ΦΟΔΣΑ πέρα από συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν και έχουν προκαλέσει προβληματισμούς, δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος όμως αφήνει ανοιχτά πολύ σοβαρά θέματα.

«Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Υποχρεούται να μεταφέρει τα ανωτέρω απόβλητα στις οριζόμενες στην παρούσα νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις  καταβάλλοντας το σχετικό ισχύον τέλος χρήσης στους  αρμόδιους φορείς λειτουργίας, υποχρεωμένων των τελευταίων να τα αποδέχονται.» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Το πρώτο ζήτημα που ανακύπτει είναι η διαχείριση του υπολείμματος καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην απόφαση και το πιθανότερο είναι ότι αυτή θα γίνεται στους ΧΥΤΥ της Ηπείρου.

Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τα οικονομικά τα οποία εδώ και δύο χρόνια έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους Δήμους της Ηπείρου.

Είναι άγνωστο λοιπόν αν η ποσότητα των 21 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων από την Κέρκυρα θα προσμετρηθεί στην Ελάχιστη Εγγυημένη για την οποία έχουν υπογράψει σύμβαση οι ΟΤΑ της Ηπείρου ή όχι.

Έτσι λοιπόν τα θέματα που μένουν ανοιχτά είναι εξαιρετικά σοβαρά και ο ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να τα αποσαφηνίσει άμεσα είτε μετά από συνεργασία με τον Δήμο Κέρκυρας είτε μετά από συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η υπουργική απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚEpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • aporimmata fek1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ