Μείωση του ΦΠΑ στο νερό ζητούν οι ΔΕΥΑ της χώρας

deia ergast

Μείωση του ΦΠΑ στο νερό ζητούν οι ΔΕΥΑ της χώρας με επιστολή της ΕΔΕΥΑ προς τον Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. εκπροσωπώντας 122 Δ.Ε.Υ.Α. έχει θέσει από το 2020 ακόμα, αίτημα για μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό στον συντελεστή 6%. Μέχρι σήμερα το αίτημα που στοχεύει στην ελάφρυνση των καταναλωτών δεν έγινε αποδεκτό.

Σήμερα, ωστόσο, φαίνεται ότι η οικονομική συγκυρία είναι κατάλληλη για την ικανοποίησή του.

«Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα ότι θα κατατεθεί άμεσα συμπληρωματικός προϋπολογισμός κι εξετάζεται η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα ως μέτρο ενίσχυσης των καταναλωτών. Για τον λόγο αυτό κι επειδή θεωρούμε ότι το νερό που είναι αγαθό ζωτικής σημασίας για την κοινωνία δεν μπορεί να υπάγεται σε υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α. επαναφέρουμε το αίτημά μας για μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό» σημειώνεται στην επιστολή.

Η ΕΔΕΥΑ ζητά  μείωση με μόνιμο χαρακτήρα του συντελεστή Φ.Π.Α. για το νερό στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. 6% δεδομένου ότι μέχρι σήμερα στα έσοδα των Δ.Ε.Υ.Α. εφαρμόζεται για την αξία νερού συντελεστής 13%. Στόχος της ρύθμισης είναι η ανακούφιση πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλη οικονομική δυσπραγία.

«Ποσοτικοποιώντας το αίτημά μας σύμφωνα με μελέτη που σάς έχουμε αποστείλει το ποσό που αντιστοιχεί στην προτεινόμενη μείωση στο σύνολο των φορέων ύδρευσης στην Ελλάδα (Δ.Ε.Υ.Α., ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Δήμοι) για το σύνολο των πολιτών της Χώρας, ανέρχεται σε μόλις 44,17 εκ. €, που αποτελεί το 0,022% του συνολικού ΑΕΠ της Χώρας, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η αιτούμενη μείωση στον κατώτερο συντελεστή για το σημαντικότερο αγαθό για τον άνθρωπο, που είναι το νερό, είναι εφικτή.

Αντιθέτως, η εν λόγω μείωση θα απέφερε σε κάθε δημότη μείωση της τάξης του 4,17% επί της συνολικής τιμής του νερού, στοιχείο που αποδεικνύει, ότι θα συνέβαλε στην μείωση του κόστους ζωής των πολιτών της Χώρας, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στα οικονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ως καθ΄ύλη αρμόδιο για τις Δ.Ε.Υ.Α. Υπουργείο, συμμερίζεται την αγωνία των Δ.Ε.Υ.Α. για στήριξη των καταναλωτών και συνηγορεί στο αίτημά μας όπως προέκυψε και από την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα στη Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στις 12 Νοεμβρίου 2021.

Τέλος, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι σε καμιά περίπτωση οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την συγκεκριμένη δραματική συγκυρία, αλλά επειδή ως κοινωφελείς επιχειρήσεις έχουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ζητούν την μείωση του ΦΠΑ στο νερό με μοναδικό στόχο την κοινή ωφέλεια» αναφέρεται στην επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ