Μειωμένα ενοίκια, τι ισχύει για τον Δεκέμβριο

akinita_ne16

Έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 μπορούν να υποβάλουν οι εκμισθωτές ακινήτων τη δήλωση Covid για τη χορήγηση της αποζημίωσης του 50% του Δεκεμβρίου του 2020 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι η αποζημίωση αυτή αφορά όσους εισέπραξαν υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια κατά 40% τον τρέχοντα μήνα λόγω της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής για τη δήλωση Covid τα εξής:

1.Το μέτρο

Υπενθυμίζεται ότι μειωμένο ενοίκιο δικαιούνται να καταβάλουν για τον τρέχοντα μήνα οι εξής:

– οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ.

– οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής. Η μείωση ενοικίου ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων αυτών ή και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει εκτός μόνιμης κατοικίας.

-οι ναυτικοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης για την κύρια κατοικία τους.

2. Η χειρόγραφη δήλωση

Χειρόγραφα θα πρέπει να υποβληθεί η δήλωση COVID στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του εκμισθωτή ακινήτου όταν αυτή υποβάλλεται για λογαριασμό του εκμισθωτή, από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστή κληρονομιάς διορισμένο από το δικαστήριο, εκτελεστή διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, σύνδικο πτώχευσης σε περίπτωση πτώχευσης, προσωρινό διαχειριστή σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχο σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπο ή κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση.

3. Η δήλωση Covid

Ο εκμισθωτής ακινήτου κατά τη δήλωση Covid θα πρέπει να συμπληρώσει τα παρακάτω στοιχεία για να λάβει τη σχετική αποζημίωση.Αυτά είναι τα εξής:

α. χρήση μίσθιου

β. το μηνιαίο μίσθωμα πριν τη μείωση

γ. το ποσό του ενοικίου μετά τη μείωση

δ. τον μήνα που αφορά η μείωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ