Μέγας καβγάς για το βιοαέριο του ΧΥΤΑ!

Μεγάλη ήταν η ένταση που προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων όταν ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας κατήγγειλε τον Φορέα του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Σπύρο Κωνσταντόπουλο, ζητώντας μάλιστα την παραίτησή του. Ποιος ήταν ο λόγος που προκάλεσε τον… κεραυνό του Δημάρχου; Η συνεδρίαση που είχε προηγηθεί στον Φορέα Διαχείρισης και είχε ως αντικείμενο τον διαγωνισμό για  την διαχείριση του βιοαερίου στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού. Και φαίνεται ότι πίσω από την έκρηξη του Θωμά Μπέγκα, βρίσκεται η προσπάθειά του να αναδείξει τον Δήμο Ιωαννιτών σε πρωταγωνιστή της διαχείρισης απορριμμάτων…

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων είναι ένα συλλογικό όργανο στο οποίο μετέχουν όλοι οι Δήμοι του Νομού, το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από αντιπροσώπους όλων των Δήμων.

Το θέμα που προκάλεσε την ένταση και την έκρηξη ήταν η διαχείριση του βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα αποφάσισε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου  προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Η απόφαση  ελήφθη μετά από ψηφοφορία που έγινε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εκεί νωρίτερα από τον εκπρόσωπο του Δήμου Ιωαννιτών είχε κατατεθεί πρόταση να αναλάβει ο Δήμος Ιωαννιτών την διαδικασία δημοπράτησης του συγκεκριμένου έργου!!!

Η πρόταση απορρίφθηκε και ο δήμαρχος επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ υποστηρίζοντας ότι με την στάση του τορπιλίζει τις σχέσεις δήμων και περιφέρειας (!) ενώ συμπλήρωσε ότι ουσιαστικά δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των Ιωαννίνων.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δουλειά και ευθύνη των δήμων», ανέφερε ο Θωμάς Μπέγκας. Σε συνδυασμό δε με τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από λίγο καιρό ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εναλλακτικό σχέδιο για την μεταφορά απορριμμάτων στο εργοστάσιο διαχείρισης, γίνεται ολοφάνερο ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή θέλοντας ουσιαστικά να εκπαραθυρώσει την Περιφέρεια που τα τελευταία οκτώ χρόνια μελετά και εκτελεί όλα τα έργα διαχείρισης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Σπύρος Κωνσταντόπουλος απαντώντας στον Δήμαρχο τόνισε η απόφαση ελήφθη από ένα συλλογικό όργανο και από ψηφοφορία στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Με την σειρά του κατήγγειλε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων καθώς μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτή ούτε η κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης.

«Με λυπεί το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί από το 2011 και τον θυμηθήκατε το 2018. Που ήσασταν τόσα χρόνια… Τώρα ανακαλύψατε την Αμερική:» αναρωτήθηκε ο κ. Κωσταντόπουλος.

Οι περισσότεροι από τους Δημοτικούς Συμβούλους ακόμη και οι επικεφαλής των παρατάξεων μάλλον αιφνιδιάστηκαν από την έκρηξη του Δημάρχου, καθώς ουδέποτε είχε γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τις προθέσεις του Δήμου να αναλάβει την διαχείριση του βιοαερίου στον ΧΥΤΑ, όπως βέβαια δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο καβγάς έγινε για τον φορέα που θα διενεργήσει τον διαγωνισμό καθώς και στην μία αλλά και στην άλλη περίπτωση η διαχείριση θα γίνει από ιδιώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ