Μεγάλος δακτύλιος στο σημείο μηδέν…

Στην ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων (Βογιάνου- Πανηπειρωτικό) προχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, μετά από προσφυγή που είχε κατατεθεί από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία ξαφνική αλλά και σοβαρή εμπλοκή, στο έργο που είχε αναδείξει ως βασική του προτεραιότητα ο Δήμος Ιωαννιτών και ως ένα βαθμό ενσωμάτωνε το όραμά του για τα Γιάννινα της επόμενης δεκαετίας. Το έργο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης και για αρκετούς μήνες δοκίμασε τις σχέσεις Δήμου και Περιφέρειας…

Μέχρι την στιγμή που διασφαλίστηκαν οι πόροι για την ταυτόχρονη κατασκευή του μεγάλου δακτυλίου και της Λεωφόρου Νιάρχου οπότε επανήλθαν οι ισορροπίες..

Σήμερα τα δύο έργα βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό σημείο.

Η Νιάρχου οδεύει προς δημοπράτηση. Η προσφυγή που έγινε από τους κατοίκους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά κυρίως στις απαλλοτριώσεις και δεν επηρεάζει στην παρούσα φάση τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για την εκτέλεση του έργου.

Από την άλλη η ακύρωση της απόφασης έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για τον μεγάλο δακτύλιο, οδηγεί το έργο στο σημείο μηδέν, καθώς η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ουσιαστικά αποδέχεται ότι ο μεγάλος δακτύλιος αποτελεί την συνέχεια των οδών Κενάν Μεσαρέ και Βογιάννου.

Η Κενάν Μεσσαρέ έχει κατασκευαστεί χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς η διοίκηση είχε απαλλάξει το έργο από την σχετική διαδικασία.

Αρχικά απαλλαγή εφαρμόστηκε και για τα έργα επέκτασης της οδού Νογιάνου.

Το Υπουργείο διαπιστώνει σημαντικές αποκλίσεις στην κατασκευή της οδού Κενάν Μεσαρέ από τον αρχικό εγκεκριμένο σχεδιασμό.

Τα αθροιστικά αποτελέσματα από την κατασκευή των έργων οδοποιίας με την απαλλαγή από περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν αξιολογήθηκαν.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή ο μεγάλος δακτύλιος αποτελεί την συνέχεια των συγκεκριμένων έργων, η έγκριση της ΜΠΕ ακυρώνεται, γεγονός που φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Δήμο Ιωαννιτών.

Προς το παρόν επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει εντός της μέρας.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ