Μεγάλο φωτοβολταικό στην Καμπή

fotovoltaikaΤην έναρξη λειτουργίας 3 φωτοβολταϊκών σταθμών στην ‘Αρτα, τη Βοιωτία και στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικής ισχύος 11,5 MW, ανακοίνωσε η Protergia ΑΕ, θυγατρική εταιρία του ομίλου Μυτιληναίος. Το ύψος της επένδυσης για την κατασκευή των 3 σταθμών ανήλθε στα 23,5 εκατ. ευρώ, αναφέρει στην ανακοίνωση η Μυτιληναίος.

H Protergia, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ανάπτυξης και λειτουργίας θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας υπό τη διαχείρισή της 3 θερμικές μονάδες συνολικής ισχύος 1.200 MW, που ανήκουν στον όμιλο Μυτιληναίος, προχωρεί ενεργά στην ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ. Με την προσθήκη των φωτοβολταϊκών σταθμών διαθέτει πλέον σε λειτουργία συνολική ισχύ 53,5 MW από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Η Protergia, συμβάλλοντας στην επίτευξη του εθνικού στόχου 20-20-20, στοχεύει μέχρι το 2015 να έχει σε λειτουργία 400 MW από ΑΠΕ, κυρίως από αιολικά πάρκα, υπό την προϋπόθεση ομαλοποίησης της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Οι τρεις νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί βρίσκονται στις θέσεις Μαραθιάς/Καμπή, του δήμου Αρταίων, Γκούρεζα/Δάφνη του δήμου Τανάγρας και Καρυές του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, σε συνολική έκταση 235 στρεμμάτων. Αποτελούνται συνολικά από 39.000 περίπου πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πλαίσια του οίκου SUNTECH, ονομαστικής ισχύος 290 Wp έκαστο.

Για τη μετατροπή του ρεύματος σε εναλλασσόμενο χρησιμοποιούνται αντιστροφείς της SMA και για την ανύψωση της τάσης μετασχηματιστές της ABB. Την κατασκευή του έργου «με το κλειδί στο χέρι» ανέλαβε η ΒΙΟΣΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ η διασφάλιση ποιότητας έγινε από την TUV Hellas.

Συνολικά, από τους 3 φ/β σταθμούς αναμένεται να παράγονται ετησίως 14.600 MWh πράσινης ενέργειας. Η λειτουργία τους, συνεπώς, συντελεί στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 7.000 ισοδύναμους τόνους CO2 ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί με τη δημιουργία ενός νέου δάσους 18.000 στρεμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ