Μεγάλη συγκέντρωση στη Χιμάρα.. Γιατί ο Ράμα πυροδότησε το κλίμα

ntoules ximara

Μία μεγάλη συγκέντρωση Βορειοηπειρωτών και Αλβανών με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, στην παραλία της Χιμάρας, δόθηκε η απάντηση στη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη.

Ο Βαγγέλης Ντούλες, ξεκίνησε την ομιλία του στα ελληνικά κάτι που σχολιάζεται πολύ από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ειδικά όσα πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και απεύθυνε μήνυμα στον Ράμα ζητώντας να κρατά μακριά τα χέρια του από τον υποψήφιο δήμαρχο και την Χιμάρα.

Σοβαροί εθνικοί λόγοι αλλά και οικονομικοί φαίνεται ότι αποτελούν τις πραγματικές αιτίες πίσω από την σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου στη Χιμάρα Φρέντη Μπελέρη.

Την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέτη που είναι και πρόεδρος στο τοπικό παράρτημα της Χιμάρας, στηρίζουν όλη η ενωμένη αντιπολίτευση στην Αλβανία, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει γίνει. Στην ενωμένη αντιπολίτευση ανήκει και το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.

Η Χιμάρα είναι εκτός αναγνωρισμένης μειονοτικής ζώνης αν και τόσο η πόλη όσο και τα γύρω χωριά που ανήκουν στον ίδιο Δήμο κατοικούνται κυρίως από ομογενείς.

Η ανάδειξη δημάρχου από τον χώρο της ελληνικής μειονότητας θα ενοχλούσε βαθιά τα Τίρανα τα οποία θα πρέπει να διανύσουν πολύ δρόμο για να φτάσουν στον πλήρη εκδημοκρατισμό και τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή είναι η εθνική διάσταση..

Ίσως όμως σοβαρότερη για τον ίδιο τον Αλβανό Πρωθυπουργό που καταγγέλλεται μόνιμα από το σύνολο της αντιπολίτευσης να σχετίζεται με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Παραθαλάσσια φιλέτα περιλαμβάνονται στα στρατηγικά σχέδια για την τουριστική ανάπτυξη που έχει εκπονήσει ο Ράμα ενώ αποτέλεσμα αυτών είναι οι κατά καιρούς κατεδαφίσεις επιχειρήσεων που ανήκουν κατά βάση σε μειονοτικούς και οι καταπατήσεις περιουσιών.

Ο Ράμα εδώ και μέρες είχε επιδοθεί σε επικίνδυνη ρητορική εναντίον του Μπελέρη λέγοντας ακόμη και ότι θα λογαριαστεί προσωπικά μαζί του.

Όλα αυτά λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η σύλληψη λοιπόν του υποψηφίου δημάρχου δεν είναι τυχαίο γεγονός, ούτε μεμονωμένο. Εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης των Τιράνων που κεντρικό άξονα έχει την εκμετάλλευση της παραλιακής ζώνης από τους εκλεκτούς του πρωθυπουργού.

Η Ομόνοια

Η Ομόνοια σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στόχος του Ράμα είναι ο εκφοβισμός των κατοίκων της περιοχής και επισημαίνει ότι το κλίμα τρόμου πρέπει να ξεπεραστεί.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει:

Η βίαια σύλληψη και προσαγωγή τα μεσάνυχτα του Προέδρου του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα και Υποψηφίου Δήμαρχου κ. Φρέντη Μπελέρη, όπως και στελέχους της τοπικής κοινότητας κ. Παντελή Κοκαβέση, έγιναν με παραγγελία του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Οι απειλές του στους Αγίους Σαράντα, στη Χιμάρα, στο Φίερι και στα Τίρανα ψες το βράδυ δεν απέδιδαν στις προσδοκίες του να εκβιάσει, λυγίσει και εν τέλει υποτάξει στις βουλές του την Εθνική Ελληνική Κοινότητα. Προσέφυγε στα γνωστά εργαλεία για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Γνωστά όσο πουθενά αλλού στην συγκεκριμένη περιοχή.

Είναι προφανής ο στόχος του: όχι μόνο η εκλογική χειραγώγηση. Θέλει να φοβίσει και να αποθαρρύνει τους γηγενείς πληθυσμούς της περιοχής απ’ τους αγώνες τους για τα δικαιώματα και κυρίως για την διαιώνιση της ιστορικής τους παρουσίας.

Και είναι αυτόχειρας. Την ώρα που τελούνταν η βίαια επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων εκείνος σε τηλεοπτικό στούντιο απειλούσε ότι θα ασχολούνταν προσωπικά με τον Φρέντη Μπελέρη. Απειλεί μάλιστα και όσους συμπατριώτες βρίσκονται στην Αθήνα να μην έρθουν να μετέχουν στις εκλογές!!!

Η απάντηση στις συμπεριφορές αυτές του Ράμα είναι ακόμη στο χέρι μας:

Με μαζική έλευση και συμμετοχή υπερνικώντας το κλίμα τρόμου που θέλει να επιβάλει!

Με μια ψήφο αδίστακτα ενάντια στις προτάσεις του και στους συνδυασμούς του σε όλο το εύρος που ο Ελληνισμός ζει και αγωνίζεται!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ