Μεγάλες ζημιές από φωτιά στην Αγία Παρασκευή Πραμάντων

TEMPLO-KAMENO1

Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στη Μονή της Αγίας Παρασκευής, στα Πράμαντα, από φωτιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας. Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ωστόσο σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που κάνει η Πυροσβεστική.

Στα Πράμαντα σήμανε συναγερμός όταν οι κάτοικοι είδαν να βγαίνουν καπνοί από την Αγία Παρασκευή, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • TEMPLO KAMENO1

Με πολύ μεγάλη δυσκολία κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό καθώς τα πάντα ήταν τυλιγμένα στους καπνούς.

Αμέσως κλήθηκε η Πυροσβεστική και το απόγευμα κατάφεραν να σβήσουν όλες τις εστίες. Το Μοναστήρι σώθηκε, ωστόσο καταστράφηκε από τις φλόγες το μισό περίπου τέμπλο, το οποίο ήταν ξυλόγλυπτο και οι εικόνες που το διακοσμούσαν. Ζημιές έχουν προκληθεί και σε άλλα σημεία, ενώ από τους καπνούς επηρεάστηκαν και οι τοιχογραφίες.

Ο Δήμος έχει ενημερώσει ήδη την Μητρόπολη Άρτας, όπου ανήκει διοικητικά ενώ θα κληθεί και κλιμάκιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων.

Πρώτη και βασική προτεραιότητα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, μιλώντας στο Epiruspost είναι η πλήρης αποκατάσταση του τέμπλου και του μοναστηριού με τα καλύτερα υλικά που μπορεί να χρειαστούν.

Παράλληλα ο δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας μόνιμου πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή, αίτημα που είχε διατυπωθεί και στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο κρίνεται άκρως απαραίτητο λόγω και της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που χωρίζει τα Πράμαντα από τα Γιάννινα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ