Με βάση το ΕΣΠΑ το πρόγραμμα έργων

dimarxeio_1Προσαρμοσμένο εν πολλοίς στα σημερινά οικονομικά δεδομένα αλλά και σαφή διεκδικητικό χαρακτήρα, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα έργων για το 2013.

Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από τέσσερα βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ο σαφής προσανατολισμός του στο ΕΣΠΑ με έμφαση πλέον στην συμβασιοποίηση έργων και απορρόφηση πόρων, το δεύτερο είναι τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που επεκτείνονται σε όλη την έκταση του Καλλικρατικού Δήμου, το τρίτο η στήριξη των κοινωνικών δράσεων και τέλος η βελτίωση της καθημερινότητας.

Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Μασσαλά, ο οποίος περιέγραψε τα οικονομικά περιθώρια που έχουν διαμορφωθεί και ουσιαστικά περιορίζουν τις δυνατότητες για τη δρομολόγηση ειδικά μικρών έργων.

«Οι μοναδικοί, διασφαλισμένοι πόροι για την κατασκευή έργων είναι αυτοί από το ΕΣΠΑ. Και το τεχνικό πρόγραμμα του 2013, σε ποσοστό περίπου 80% περιλαμβάνει τα έργα που έχουν ενταχθεί και περνούν στο στάδιο της υλοποίησης. Είναι γνωστό ότι το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί μικρά έργα. Δεν μπορούμε να εντάξουμε δηλαδή ό,τι θέλουμε, παρά μόνο ότι περιλαμβάνουν οι προσκλήσεις που δημοσιεύονται» τόνισε ο κ. Μασσαλάς και υπογράμμισε ότι ο Δήμος έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο το πρόγραμμα.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια για εκτέλεση έργων από ίδιους πόρους ενώ καυτηρίασε την παντελή απουσία προγραμμάτων στήριξης του προγράμματος Καλλικράτης, καθώς το «ΕΛΛΑΔΑ» που είχε εξαγγελθεί δεν πέρασε ποτέ στο στάδιο της εφαρμογής.

Την κεντρική εισήγηση εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσάγκας. Η παράταξη, με τις επιφυλάξεις και τις παρατηρήσεις που κατέθεσε έδωσε θετική ψήφο για την έγκριση του προγράμματος έργων.

Το πρόγραμμα δεν ψήφισαν, οι κύριοι Δημήτρης Τασούλας και Στέφανος Σκοπούλης, θεωρώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε εκτενώς στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τονίζοντας ότι η αυτοδιοίκηση βρίσκεται πλέον σε κατάσταση συναγερμού.

«Η Δημοτική Αρχή από το 2011 έχει σταθερή παρουσία και συγκεκριμένες προτάσεις για να βγει η αυτοδιοίκηση από την απαξία. Σήμερα έχουν κοπεί τα πάντα. Προσπαθούμε να στηρίξουμε το Δήμο με κάθε τρόπο. Η κατάσταση όμως είναι πολύ δύσκολη, η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις. Έτσι η μεγάλη μάχη που δίνουμε είναι στο ΕΣΠΑ. Είναι το μόνο που έχει χρήματα, έχουμε πετύχει το μέγιστο στην ένταξη έργων και η προσοχή μας τώρα είναι στραμμένη στην απορρόφηση», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Στη συζήτηση που έγινε εκτός ημερήσιας διάταξης ο Δήμαρχος καυτηρίασε την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει το Ρυθμιστικό Σχέδιο Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. «Είναι μία εκκρεμότητα έξι ετών και είναι απαράδεκτο να συζητούμε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αποτέλεσμα. Έγινε πολύ δουλειά για να φτάσουμε στο τελικό στάδιο και σήμερα μένουν τεράστια ζητήματα ανοιχτά, τα οποία δεν γνωρίζουμε πως θα αντιμετωπιστούν», σημείωσε ο κ. Φίλιος, ενώ καυτηρίασε και τις κινήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο για πολλοστή φορά, αποστέλλει στους τοπικούς φορείς Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης προκειμένου να γνωμοδοτήσουν.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε δημόσια όσους εργάστηκαν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σημειώνοντας ότι η προσφορά τους ήταν σημαντική και σημείωσε ότι αίτημα του Δήμου, το οποίο διαβιβάστηκε στα αρμόδια υπουργεία είναι η συνέχεια των προγραμμάτων αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ