Με το Erasmus στην Τενερίφη εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού

erasmus 4o dimotiko

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1 “Δράσεις Προσανατολισμένες σε ένα Σύγχρονο Διαπολιτισμικό Σχολείο” του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Νταλαμάγκας Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, και Παπαϊωάννου Σοφία, δασκάλα, επισκέφτηκαν την Τενερίφη της Ισπανίας (17/07/2022 εως 23/07/2022) για να συμμετάσχουν σε συνάντηση εργασίας με τίτλο “Intercultural Learning and Cultural Diversity in the Classroom”. «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Πολιτισμική Ποικιλότητα στην Τάξη» Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό έργο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από σχολεία της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Πορτογαλίας.

Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν:

 • την πολιτιστική τους συνείδηση δίνοντάς τους τα απαραίτητα εκπαιδευτικά εργαλεία

• νέες προσεγγίσεις για την εξυπηρέτηση μιας πολυπολιτισμικής και διαφορετικής εθνικότητας ομάδας μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και εργαστήρια, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές για τις προκλήσεις τέτοιων τάξεων με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτές.

Χάρη στη συμμετοχή αυτή οι εκπαιδευτικοί είναι σε θέση να:

 – διακρίνουν, να συγκρίνουν και να κατανοούν τους μηχανισμούς του νου πίσω από τα στερεότυπα και τις προσωπικές προκαταλήψεις.

– βελτιώσουν την πολιτιστική τους συνείδηση και τις διαπολιτισμικές τους ικανότητες.

– εξερευνήσουν βιωματικά και να εκτιμήσουν τις διαφορετικές απόψεις, μέσω ασκήσεων προσομοίωσης και αφήγησης.

 – σχεδιάζουν και να υιοθετούν νέες μεθόδους κατά την υλοποίηση σχεδίων μαθήματος και να τις εφαρμόζουν σε πολυπολιτισμικές τάξεις.

 -συνειδητοποιήσουν τον ρόλο των εκπαιδευτικών στη διαδικασία ένταξης παιδιών μεταναστών ή αλλοδαπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ