Με την συνδρομή της ΕΜΑΚ ανασύρθηκε αρχαίο πιθάρι!

emak piges1

Με την συνδρομή της 5ης ΕΜΑΚ ανασύρθηκε αρχαίο πιθάρι στον οικισμό του Αγίου Βασιλείου στις Πηγές Άρτας.

Το πιθάρι εντοπίστηκε σε δυσπρόσιτο σημείο δίπλα στον ποταμό Αχελώο. Στο σημείο επιχείρησαν άνδρες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αστροχωρίου και της 5ης ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, πρόκειται για άβαφο χειροποίητο πίθο κατασκευασμένο από μη καθαρό πηλό, ο οποίος σώζεται σε μεγάλα συνανήκοντα τμήματα, με φθορές οι οποίες προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του ποταμού.

Το εύρημα σχετίζεται με τον προϊστορικό οικισμό στη θέση Άγιος Βασίλειος Πηγών, όπου έχουν και παλαιότερα εντοπιστεί ευρήματα της ίδιας περιόδου (Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 2η χιλιετία π.Χ.)

.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • emak pigesEpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • emak piges2

Η σπουδαιότητά του έγκειται στη θέση εύρεσής του εκτός των έως τώρα γνωστών ορίων του προϊστορικού οικισμού, μαρτυρώντας πιθανότατα μια μεγαλύτερη χωροθέτησή του.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ευχαριστεί τους κ. Περικλή Μίγδο, Δήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη, κ. Χρήστο Καπερώνη, Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών, και όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Θερμές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες της περισυλλογής του σημαντικού αυτού ευρήματος:

κ. Μπουκουβάλα Γεώργιο

κ. Μπακόλα Δημήτριο

κ. Αγόρο Βασίλειο

κ. Νάκα Σωτήριο

κ. Κάτσινο Χρήστο

κ. Δημητρίου Γεώργιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ