Με την παλιά απογραφή οι νέες εκλογές

APOGRAFHΣτα μέσα Ιουλίου θα μπορέσει η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) να ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του 2011, γεγονός που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα σε περίπτωση προκήρυξης στο διάστημα αυτό εκλογών.

Η μη οριστικοποίηση του νέου αριθμού εδρών ανά εκλογική περιφέρεια βάσει των οριστικών στοιχείων της απογραφής εκτιμάται ότι θα άνοιγε κύκλο προσφυγών από υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι θα θεωρούσαν πως θα εκλέγονταν εάν ίσχυε η νέα κατανομή.

Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στο υπουργείο Εσωτερικών που θα είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της απογραφής του 2001, παρά την πρόβλεψη ότι έναν χρόνο μετά τη διενέργεια απογραφής οι εκλογές πρέπει να γίνονται με τα αναθεωρημένα πληθυσμιακά στοιχεία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Α. Γεωργίου ενημέρωσε, με επιστολή του, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής ότι τα στοιχεία του νόμιμου πληθυσμού, από τα οποία θα προκύψουν οι έδρες των εκλογικών περιφερειών, δεν μπορούν να είναι διαθέσιμα πριν από τις 15 Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι νέες εκλογές θα πρέπει να γίνουν με τις ίδιες έδρες, με τις οποίες έγιναν και αυτές της προηγούμενης Κυριακής. Ωστόσο, το άρθρο 54 του Συντάγματος αναφέρει ρητά πως “ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της”. Υπενθυμίζεται πως η απογραφή ολοκληρώθηκε στις 27 Μαΐου 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ