Με σφραγίδα Ιωαννίνων η πρώτη ψηφιακή τράπεζα της Ελλάδας

psifiaki trapeza

Με σφραγίδα Ιωαννίνων θα λειτουργήσει η πρώτη ψηφιακή τράπεζα της χώρας, η οποία αποτελεί συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς και της Γιαννιώτικης Natech, της τεχνολογικής εταιρείας που δημιουργεί τραπεζικά λογισμικά για πολλές χώρες του εξωτερικού.

Εδώ και μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι επικεφαλής της στρατηγικού χαρακτήρα κοινοπραξίας μεταξύ Πειραιώς και Natech θα είναι ο Δημήτρης Λιτσικάκης, προερχόμενος από τον χρηματοοικονομικό όμιλο της deVere και με σημαντική προϋπηρεσία στον χώρο της τεχνολογίας και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Τα γραφεία και η διοίκηση της νέας ψηφιακής τράπεζας των Πειραιώς-Natech είναι στην Αθήνα, ωστόσο η έδρα βρίσκεται τα Ιωάννινα, εδώ όπου ξεκίνησε η Natech και εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εξετάζει την άδεια άλλης μίας neobank που θα έχει έδρα τη χώρα μας. Το όνομα της ανεξάρτητης ψηφιακής τράπεζας των Πειραιώς-Natech ακόμα δεν έχει κλείσει και ακόμα πέφτουν ιδέες. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν σημειώνουν ότι το brand θα παραπέμπει σε κάτι νεανικό και καινοτόμο.

Χρονοδιάγραμμα και επενδύσεις

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει η Πειραιώς, μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις για τη βασική ομάδα και οι σχετικές διαδικασίες για τη λειτουργία της νέας ψηφιακής τράπεζας, όπως πολιτικές, επωνυμία, προϊόντα κ.λπ. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο γ’ τρίμηνο.

Αμέσως μετά, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται η άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης για την ενίσχυση των κεφαλαίων του νέου σχήματος. Συνολικά στη διετία θα απαιτηθούν επενδύσεις περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Προϊόντα

Η ψηφιακή τράπεζα θα δώσει έμφαση στο digital onboarding, στην δυνατότητα πώλησης χρηματοοικονομικών προϊόντων σε τρίτες επιχειρήσεις (banking-as-a-service) και δάνεια λιανικής, εστιασμένα στα καταναλωτικά, αλλά με τη μορφή “αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα” (buy-now-pay-later ή BNPL), όπως και άλλα προϊόντα λιανικής τραπεζικής κυρίως προς νέους και εξοικειωμένος με την τεχνολογία.

Έναρξη λειτουργίας

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 αναμένεται η πλήρης λειτουργία της ως ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα, με στόχο τη δημιουργία εσόδων άνω των 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 και απόκτηση 1 εκατ. πελατών από την Πειραιώς που θα επιφέρει ελάφρυνση του δικτύου της Τράπεζας κατά 25%.

Η Natech

Η Natech, η οποία ξεκίνησε και παραμένει στα Ιωάννινα, αναπτύσσει λογισμικό για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Έχει περισσότερους από 30 μεγάλους πελάτες σε περισσότερες από 10 χώρες εδώ και 20 χρόνια, ενώ αναγνωρίστηκε ως Best Βanking Τechnology Provider για την Ελλάδα το 2022. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Αθανάσιος Ναυρόζογλου.

  • Με πληροφορίες από capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ