Με ΣΔΙΤ το εργοστάσιο, στα ύψη το κόστος για τα σκουπίδια

ERGOSTASIO_APORRΜπορεί οι Δήμοι να μην έχουν πει ακόμη την τελευταία τους κουβέντα, καθώς η σχετική συζήτηση εκκρεμεί στην ΠΕΔ Ηπείρου, ωστόσο η Περιφέρεια δείχνει να βιάζεται ώστε να κλείσει τάχιστα την υπόθεση της κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και μάλιστα με την μέθοδο ΣΔΙΤ.

Οι προβληματισμοί των δημάρχων σχετικά με το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο θα εκτοξευθεί στα ύψη, είχαν κατατεθεί προ μηνός περίπου, όταν οι Πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ ενημέρωσαν το σώμα για τις προθέσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, όμως δέσμευση ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο να επανέλθει ώστε να πάρει απόφαση.

Αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί και η Περιφέρεια δείχνει πλέον να πιέζεται ασφυκτικά από τους χρόνους.

Αυτό έγινε σαφές κι από τις δηλώσεις της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, οι οποίες έγιναν μετά τη νέα σύσκεψη με τους Προέδρους των ΦΟΔΣΑ.

Για να προχωρήσει η διαδικασία απαραίτητη είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αμέσως μετά, και σε χρόνο που από την Περιφέρεια τοποθετείται εντός του Δεκεμβρίου, θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ ώστε να συμπεριληφθεί στον σχετικό κατάλογο.

Εντός του Ιανουαρίου πρέπει να έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού και μέχρι τον Μάρτιο να έχει γίνει η πρώτη επιλογή. Οι τελικές προσφορές μπορούν να κατατεθούν μέχρι τον Ιούλιο ώστε τον Ιανουάριο του 2014 να έχει υπογραφεί η σύμβαση του έργου.

Το εργοστάσιο προβλέπεται να γίνει κοντά στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης. Η επένδυση εκτιμάται στα 55 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος διαχείρισης το ανεβάζουν από 80 μέχρι κι 150 ευρώ τον τόνο, ανάλογο την μέθοδο που θα επιλεγεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επεξεργασία σε ΧΥΤΑ φτάνει σήμερα στα 27-28 ευρώ τον τόνο. Αυτό και μόνο δείχνει την τεράστια διαφορά στο τιμολόγιο, κι είναι στοιχείο που αποτελεί πονοκέφαλο για τους δημάρχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ