Με rapid τεστ το ρεβεγιόν – Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις

giannena xristoug

Ακόμα και εντός της ημέρας δεν αποκλείεται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να αποφασίσει την υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι έκτακτο και θα αφορά μόνο εκείνη την ημέρα, καθώς οι συναθροίσεις στους κλειστούς χώρους θα είναι ιδιαιτέρως μεγάλες, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την διασπορά της νόσου την περίοδο των εορτών σε συνδυασμό με την μετάλλαξη “Όμικρον” που έχει πλήξει τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και η οποία αρχίζει να κάνει ολοένα και πιο έντονη την παρουσία της στην χώρα μας.

Οι ειδικοί τονίζουν τον σοβαρό ενδεχόμενο της επαναλοίμωξης που έχουν ακόμα και οι εμβολιασμένοι και σημειώνουν την σημασία της τρίτης δόσης, η οποία καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις παραλλαγές της νόσου.

“Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης, για την Όμικρον ήταν 76% ενώ για τη Δέλτα υπερέβαινε το 90%”, υποστήριξε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Στόχος της κυβέρνησης και της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι μέσω στοχευμένων μέτρων να καθυστερήσουν όσο μπορούν την εξάπλωση της μετάλλαξης προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, για να έχουν στα χέρια τους περισσότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση της.

Οι πολίτες που θα επιλέξουν να υποδεχθούν τη νέα χρονιά σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ και νυχτερινά κέντρα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό rapid τεστ ακόμα και αν έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να έχει γίνει έως και 72 ώρες πριν έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ουρές στα φαρμακεία, ενώ για τα μικρά παιδιά έως 12 ετών θα απαιτείται αρνητικό self τεστ. Παράλληλα, για εκείνους που θα περάσουν την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε κάποιο σπίτι θα υπάρχει σύσταση για τη διενέργεια τεστ.

Το κόστος θα επωμιστούν οι εμβολιασμένοι, ωστόσο δεν αποκλείεται στις ανακοινώσεις που θα γίνουν να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της τιμής που αυτή την στιγμή κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 ευρώ. Επίσης θα υπάρχουν και τα σημεία ελέγχου από τον ΕΟΔΥ, όπως γίνεται καθημερινά σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου εκεί τα rapid τεστ είναι δωρεάν.

“Εξετάζουμε μέτρα μόνο για εκείνους που το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων – θα δούμε τι θα πει η Επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά- εκτός από το ότι μόνο εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, αν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test”, δήλωσε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ