Με πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και η ανάπλαση στις στρατιωτικές φυλακές

filakes str

filakes str

Με πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών στην ανάπλαση των παλιών στρατιωτικών φυλακών, έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα σε δημοπράτηση.

Το έργο έχει συνολικό προυπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος μάλλον υπολογίστηκε κατά προσέγγιση, καθώς αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν προέκυψε από την πλήρη και ώριμη μελέτη, που όφειλε να έχει ο Δήμος.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αποτελεί βέβαια υποέργο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου θα έχει ολοκληρωθεί σε δέκα μήνες. Ο Δήμος από τον διαγωνισμό αυτό σκοπεύει να έχει στα χέρια του μία πλήρη μελέτη (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, φυτοτεχνική) ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση της συνολικής παρέμβασης.

Προφανώς η μελέτη θα είναι προσαρμοσμένη στον εγκεκριμένο προυπολογισμό, καθώς ακολουθείται η παράδοξη διαδικασία πρώτα να εγκρίνεται ένα έργο και στη συνέχεια να μελετάται…

Αυτό το παράδοξο όμως έχει την ερμηνεία του από τον Δήμο ο οποίος θεωρεί ότι «η μεθοδολογία υλοποίησης δεν ακολουθεί τον «παραδοσιακό τρόπο» αλλά «κινητοποιεί», με τον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων, γνώση, εμπειρία και φαντασία ώστε η παρέμβαση να αποκτήσει και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την μετέπειτα εξέλιξη της όπως: πρωτοτυπία, ελκυστικότητα, μοναδικότητα. Δημιουργείται ένα είδος «εργαστηρίου υλοποίησης» στραµµένου προς την παράδοση αποτελεσμάτων για μια τραυματισμένη περιβαλλοντικά περιοχή»!!!

Βέβαια ο αρχικός προγραμματισμός του Δήμου προέβλεπε την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στα τέλη Δεκέμβρη του 2017 ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες εγκρίσεις των μελετών και το καλοκαίρι του 2018 να έχει δημοπρατημένο το έργο.

Το γεγονός ότι ήδη καταγράφονται καθυστερήσεις σημαίνει ότι και η τελική δημοπράτηση θα πάει αρκετά πίσω.

Οι προτεινόμενες δράσεις του Δήμου, που αναμένεται να αποτυπωθούν στην αρχιτεκτονική μελέτη αφορούν στην ανάπλαση, αποκατάσταση και ανάδειξη του ευαίσθητου οικοσυστήματος, στην παρέμβαση βελτίωσης της λειτουργικότητας του χώρου, σε παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου και στην δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ