Με λίστα αποκρατικοποιήσεων οι προγραμματικές δηλώσεις

SAMARAS_17_IOYNIOYΤα προβλεπόμενα στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων θα αποτελέσουν τους άξονες των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή επί της αρχής συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίοι ωστόσο θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα προκειμένου να «»κλείσουν» και στο οριστικό κείμενο των προγραμματικών που θα εκφωνήσει την Παρασκευή το απόγευμα στη Βουλή ο Αντ. Σαμαράς.

Οι Χρ. Λαζαρίδης από τη Ν.Δ., Κ. Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτης από τη Δημοκρατική Αριστερά, συναντήθηκαν χθες για δύο περίπου ώρες στο Μαξίμου και αφού είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, κατέληξαν στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα, στη μία το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους της τρόικας.

Στη συνάντηση με την τρόικα ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει με μία διευρυμένη λίστα αποκρατικοποιήσεων, στην κορυφή της οποίας (ως προς το χρόνο υλοποίησης) θα βρίσκεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ στο «τραπέζι» της συζήτησης τέθηκε και το θέμα της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο και να θεωρείται δεδομένο πως θα ενταχθεί τελικά στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων.

Δεδομένη θεωρείται και η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει και σε μια θεαματική μείωση των Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου, καθώς ο αριθμός των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών ενδέχεται (σε πρώτη φάση) να πλησιάσει τις εκατό. Το προσωπικό των οργανισμών αυτών αποφασίστηκε να μην μπει σε καθεστώς εφεδρείας, αλλά να μεταταγούν (μετά από αξιολόγηση) σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Δεδομένη επίσης είναι και η απόφαση των κυβερνητικών εταίρων να μη γίνουν οι προβλεπόμενες για φέτος 15.000 απολύσεις, αφού όπως θα επισημανθεί στους εκπροσώπους της τρόικας δεν θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος και ταυτόχρονα θα επιτείνει το πρόβλημα της ανεργίας και σε αντιστάθμισμα για τη μείωση του δημόσιου τομέα θα υπάρξει δέσμευση ότι αυτή θα επιτευχθεί με την αυστηρή τήρηση της αναλογίας μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, αντί της συμβατικής υποχρέωσης 1/5.

Στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί, θα επισημάνει πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέες αυξήσεις στη φορολογία, ενώ θα κάνει λόγο για την παροχή κινήτρων, προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα οι καταθέσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει στο εξωτερικό, αφού όπως εκτιμάται παρατηρείται ήδη μια σημαντική μεταστροφή του κλίματος, καθώς από την ημέρα του σχηματισμού της κυβέρνησης έως χθες είχαν επιστρέψει περίπου 5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα θα δεσμευτεί για επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και για την προώθηση Συμβάσεων μεταξύ Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα αφορούν την παραχώρηση λειτουργιών και υπηρεσιών σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Στις προγραμματικές δηλώσεις, τέλος, ο κ. Σαμαράς θα επισημάνει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αλλαγή του «Τειρεσία» για τις ακάλυπτες επιταγές, για εφαρμογή και έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων όσοι άσκησαν δημόσιο λειτούργημα καθώς και περιορισμό των προνομίων και των αποδοχών των βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ