Με κενά και ελλείψεις η μάχη της πανδημίας στην Ήπειρο

korompilias

Εκτενής συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Ηπείρου, μετά είκοσι μήνες πανδημίας, πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το αίτημα είχε υποβληθεί από την Λαϊκή Συσπείρωση και από τον επικεφαλής της Γιώργο Πρέντζα έγινε και η κεντρική εισήγηση.

Εισήγηση η οποία ήταν τεκμηριωμένη και στοχευμένη στα προβλήματα που έχουν ανακύψει αυτό το διάστημα. Ο κ. Πρέντζας υποστήριξε ότι τα νοσοκομεία έτυχαν ελάχιστης ενίσχυσης και το τέταρτο και φονικότερο κύμα της πανδημίας τα βρίσκει σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήταν πριν την έναρξή της.

Εστίασε κυρίως στις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού όλων των κλάδων και στην ανάγκη προσλήψεων ώστε να ενισχυθεί η δημόσια υγεία.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις ήταν αυτή που έκανε ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αναστάσιος  Κορομπίλιας.

Όπως τόνισε ο κ. Κορομπίλιας η προσπάθεια που έγινε στους 20 μήνες της πανδημίας ήταν τεράστια. Η λειτουργία Μονάδων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έγινε σε βάρος άλλων λειτουργιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Μάλιστα χρειάστηκε να κλείσουν και μονάδες για να ενισχυθούν αυτές για τον Covid.

«Τα χειρουργεία μειώθηκαν. Την άνοιξη έφτασε το ΠΓΝΙ να έχει σε λειτουργία δύο  από τις 8 αίθουσες τακτικών χειρουργείων Σήμερα λειτουργούν πέντε από τις οκτώ και κινδυνεύουν άμεσα να γίνουν τέσσερις αν ανοίξει η τέταρτη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορομπίλιας.

Συμπλήρωσε ότι το προσωπικό είναι λιγότερο καθώς όσοι τέθηκαν σε αναστολή δεν έχουν αντικατασταθεί, δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των επικουρικών ενώ ειδικευόμενοι παραιτούνται και φεύγουν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κινδυνεύει να μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου. Κι αναφερόμαστε σε ένα νοσοκομείο με υψηλές και εξειδικευμένες λειτουργίας που παράλληλα εκπαιδεύει και φοιτητές» υπογράμμισε ο κ. Κορομπίλιας.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Αγνή Νάκου, Βασίλης Ψαθάς, Στράτος Ιωάννου και Θωμάς Πιτούλης οι οποίοι αναφέρθηκαν στην στήριξη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από την Περιφέρεια τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Η περιφερειακή σύμβουλος και καθηγήτρια παθολογίας Σταυρούλα Τσιάρα αναφέρθηκε στις Μονάδες που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για την νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό.

Η περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Κιτσανού γιατρός στο Πανεπιστημιακό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όλο το προσωπικό εργάζεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες ενώ είπε ότι υπάρχουν 91 θέσεις ειδικευόμενων κενές και 93 ειδικευμένων.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν κι άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι ενώ ο Περιφερειάρχης με την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη στήριξη που έτυχαν το διάστημα αυτό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας από την Περιφέρεια και υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης του εμβολιασμού.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Περιφερειάρχη και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργου Πρέντζα με τον δεύτερο να τονίζει ότι η δημόσια υγεία δεν είναι μόνο οι υποδομές αλλά είναι και οι άνθρωποι που την υπηρετούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ