Με εντολή της ΥΠΕ.. 4η ΜΕΛ στο Πανεπιστημιακό, Μονάδες Covid στο Χατζηκώστα- Το έγγραφο

eggrafo mel

Με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» έφτασε στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων έγγραφο από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για την άμεση δημιουργία νέων Μονάδων για ασθενείς COVID-19.

Το έγγραφο κοινοποιείται στον Υπουργό, τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματεία Υγείας και περιγράφει τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν άμεσα.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η «εντολή» για διάθεση των παθολογικών τμημάτων του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, δυναμικότητας πενήντα κλινών, αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών νοσηλείας ασθενών με Covid-19.

Μάλιστα αυτό θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την λειτουργία τέταρτης Μονάδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο έγγραφο έχει προκαλέσει ήδη πολλές αντιδράσεις τόσο στο Πανεπιστημιακό όσο και στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα το οποίο έχει αντιπροτείνει την διάθεση του Πολυδύναμου, το οποίο όμως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μικρότερου αριθμού ασθενών.

Το έγγραφο έρχεται κάτω από την πίεση των γεγονότων, δηλαδή κάτω από την πίεση που δημιούργησε η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και οι ανάγκες για νοσηλεία και αποδεικνύει ότι τους προηγούμενους μήνες, ειδικά αυτούς του καλοκαιριού δεν υπήρξε μέριμνα για την κατάλληλη προετοιμασία των νοσοκομείων.

Έτσι οι εντάσεις και στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα είναι αναπόφευκτες και είναι άγνωστο αν τελικά όσα προτείνονται μπορούν κιόλας να εφαρμοστούν.

Το έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής της ΥΠΕ αναλυτικά αναφέρει:

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του υγειονομικού χάρτη ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο Covid-19, το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και προκειμένου οι υγειονομικοί σχηματισμοί της ευρύτερης περιοχής να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, κρίνεται αναγκαία η άμεση προετοιμασία για λειτουργία 4ης ΜΕΛ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ήδη στο ΠΓΝΙ έχουν αναπτυχθεί άλλες τρεις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων σε ορόφους του Α΄ κτιρίου.

Σε ότι αφορά στην ενεργοποίηση της ΜΕΛ 4 του ΠΓΝΙ, αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε χώρο του 4ου ορόφου του Α΄ κτιρίου του ΠΓΝΙ και συνίσταται στη μεταφορά, επί του παρόντος, της Γαστρεντερολογικής, Ενδοκρινολογικής, Ρευματολογικής και Δερματολογικής Κλινικής σε μια εκ των Παθολογικών Κλινικών του 3ου ορόφου.

Την Ιατρική και Νοσηλευτική παρακολούθηση και εφημεριακή κάλυψη των ασθενών που θα εισαχθούν στη νέα αυτή Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝΙ, αναλαμβάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών που μεταφέρονται. Επιστημονική βοήθεια για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών, θα παρέχεται από το ιατρικό προσωπικό των Πνευμονολόγων και Παθολόγων, εκ των οποίων θα οριστεί και επιστημονικά υπεύθυνος για την εν λόγω Μονάδα.

Όλα τα «καθαρά» παθολογικά περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από τις παθολογικές κλινικές του ΠΓΝ Ιωαννίνων.

Δεδομένων όλων των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη φάση ανάπτυξης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, τα Παθολογικά τμήματα του ΓΝ Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» δυναμικότητας πενήντα (50) κλινών διατίθενται αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών νοσηλείας ασθενών Covid-19.

Η ενεργοποίηση των δύο αντίστοιχων ΜΕΛ στα Νοσοκομεία ΠΓΝΙ και ΓΝ Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», θα πρέπει να είναι ταυτόχρονη, για την εύρυθμη διαχείριση των περιστατικών της ευρύτερης περιοχής.

Παρακαλείται άμεσα η Συντονιστική Επιτροπή για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που σχετίζονται με τον ιό Covid-19, η οποία συστάθηκε στο ΠΓΝΙ με την υπ’ αριθμ.51146/19-10-2020 απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, όπως συντονίσει και ενεργοποιήσει τα ως άνω αναφερόμενα, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Λοιμώξεων και τις Διοικήσεις των δύο Νοσοκομείων, παρέχοντας παράλληλα τις σχετικές οδηγίες και υποδείξεις για την εφαρμογή της προετοιμασίας και λειτουργίας των δομών τους.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • eggrafo mel1EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • eggrafo mel2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ