Με ένα μείον ο Νοέμβριος, υψηλές οι θερμοκρασίες του Οκτωβρίου

ftinoporo

Με αρνητική ελάχιστη θερμοκρασία για την Βωβούσα έκανε ποδαρικό ο Νοέμβριος στην Ήπειρο καθώς οι ηλιόλουστες μέρες συνεχίζονται. Ένα βαθμό λοιπόν κάτω από το μηδέν βρέθηκε το ορεινό χωριό της Πίνδου, τρεις βαθμούς έδειξε στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και 15 ήταν η ελάχιστη στην Πάργα.

Σύμφωνα με το δίκτυο των 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Οκτώβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας (σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019).

Στην Πελ/νησο, στη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα ο φετινός Οκτώβριος καταγράφηκε ως ο 4ος θερμότερος από το 2010, ενώ στη Θεσσαλία και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη ως ο 5ος θερμότερος από το 2010.

Στην Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα η θερμοκρασία ήταν 1,1 βαθμούς υψηλότερη από τις συνηθισμένες.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1.3 °C, με 25 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 25 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1.5 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στην Σπάρτη τις 29 από τις 31 ημέρες του μήνα σημειώθηκαν θετικές αποκλίσεις με μέση μέγιστη θερμοκρασία στους 28.1°C.