Με ασφυξία απειλείται η ελληνική αγελαδοτροφία

AGELADOTROFOI

Λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας και πλέον έχουν δημιουργήσει μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Θανάσης Βασιλέκας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ανέρχεται σε 550.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση σε γάλα, γαλακτοκομικά και τυροκομικά που αφορούν στο αγελαδινό γάλα ανέρχεται σε 1.350.000 τόνους ετησίως.

“Άρα, η η δικιά μας δυνατότητα παραγωγής αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ 35-40%. Ο στόχος, με την κοινή λογική, θα ήταν να αυξήσουμε την παραγωγή μας και να περιορίσουμε τις εισαγωγές μας, ειδικά στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Ωστόσο, εδώ και ένα μήνα ο κλάδος δέχεται μια ενορχηστρωμένη επίθεση από τις γαλακτοβιομηχανίες στο θέμα των τιμών” τόνισε ο κ. Βασιλέκας.

Αναφερόμενος στο προτεινόμενο σχέδιο για τον κώδικα τροφίμων και ποτών, σημείωσε ότι αλλάζει εντελώς τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Όπως είπε ο παλιός κώδικας ανέφερε ρητά ότι το γιαούρτι γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη ζύμωση νωπού γάλακτος, ενώ ο προτεινόμενος κώδικας τροφίμων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει ότι γίνεται από γάλα. Τούτο σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκα ανατρέπει όλα τα δεδομένα και νομιμοποιεί τη χρήση συμπυκνώματος, τη χρήση σκόνης για το γιαούρτι.

“Όλα αυτά δεν οδηγούν προς μια παραγωγική ανασυγκρότηση μιλάμε για αφανισμό ενός κλάδου” τόνισε ο κ. Βασιλάκας και συμπλήρωσε ότι “η αγελαδοτροφία είναι στην εντατική, μονάδες κλείνουν, μπαίνουν συνεχώς μέσα με τις τιμές που υπάρχουν. Αυτά δεν είναι ενδείξεις υγείας, ούτε ανάκαμψης. Όλα τα μέτρα που αποτελούν υποχρεώσεις του μνημονίου δεν τα καταλαβαίνουμε.

Πως αυτοί που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία μας και τον εκσυγχρονισμό μας βάζουν μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό”, ανέφερε ο κ. Βασιλέκας. Ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στα αιτήματα που υπάρχουν από την πλευρά του κλάδου με βασικό αυτό της απαραίτητης αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα προϊόντα, γεγονός που θα βοηθάει τον τελικό καταναλωτή να ξεχωρίζει την προέλευση του προϊόντος που καταναλώνει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Τάκης Πεβερέτος, ανέφερε ότι οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν βιώσει, μεταξύ άλλων, οικονομική ασφυξία λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής (διπλασιασμό στις τιμές των ζωοτροφών και στο κόστος ενέργειας, ΕΝΦΙΑ κ.ά.), μακρά περίοδο αποπληρωμής από τις γαλακτοβιομηχανίες, λουκέτο στην ΑΓΝΟ, κρούσματα οζώδους δερματίτιδας ειδικά στον Έβρο, με πενιχρές, όπως υποστήριξε, αποζημιώσεις.

Ο κ. Πεβερέτος ανέφερε ότι οι παραδόσεις γάλακτος στην ΕΕ αυξήθηκαν περισσότερο από 3,5 εκατ. τόνους το 2015, ενώ η ζήτηση για εισαγωγές στην παγκόσμια αγορά δεν αυξήθηκε.

Ο κλάδος της αγελαδοτροφίας στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από πολύ μικρό όγκο παραγωγής, η Ελλάδα παράγει μόλις το 0,45% της συνολικής παραγωγής γάλακτος της ΕΕ. Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική αγελαδοτροφία συρρικνώνεται επικίνδυνα σε αριθμό μονάδων, σε όγκο παραγωγής και σε αριθμό ζώων.

Ο αριθμός των αγελαδοτρόφων της χώρας μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο και από 8.640 εκμεταλλεύσεις το γαλακτοκομικό έτος 2003-2004 εγκατέλειψε το 61% το 2014-2015. Στις προτάσεις του του ΣΕΚ για τον κλάδο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος να μην ξεπερνά τις επτά ημέρες, αυστηρά μέτρα ελέγχου διακίνησης του γάλακτος και καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στα σούπερ μάρκετ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς περιέγραψε και αυτός με τη σειρά του την κατάσταση στον κλάδο με μάλλον μελανά χρώματα. “Ζούμε ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ αποσάθρωσης της ελληνικής παραγωγής” είπε ο κ. Κεφαλάς και πρόσθεσε ότι δύσκολη είναι η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται και στη ευρωπαϊκή αγορά γαλακτοκομικών. Σε ότι αφορα στον κώδικα τροφίμων και ποτών, ο κ. Κεφαλάς ανέφερε ότι “το μόνο που δεχόμαστε να συζητηθεί είναι να αποτυπωθεί ξεκάθαρα πως θα γίνεται ο τρόπος στράγγισης του γιαουρτιού, ενώ σε ότι αφορά στο γάλα αυτό πρέπει να είναι μόνο νωπό γιατί αλλιώς δεν είναι γιαούρτι”.

Επίσης, τόνισε, ότι επειδή η κατάσταση στις πληρωμές είναι τραγική, είναι αναγκαίο η χώρα να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία για σύντομη πληρωμή από τις αλυσίδες λιανικής στις 30-35 ημέρες. Ο κ. Κεφαλάς προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα “θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις και ίσως δείτε να εφαρμόζουμε το μοντέλο αγωνιστικότητας των Γάλλων συναδέλφων μας με επιθέσεις σε όλους αυτούς που καταστρατηγούν τα δεδομένα της αγοράς. Δεν είναι απειλή αλλά νοιώθω ότι η αγανάκτηση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που θα είναι δύσκολο να μην συμβεί”.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ