Με 2,8 εκατομμύρια αναβαθμίζονται τα Ιαματικά σε Αμάραντο και Καβάσιλα

amarantos (1)

Με συνολικό προϋπολογισμό 2,8 εκατομμυρίων ευρώ οδεύουν προς δημοπράτηση τα έργα αναβάθμισης στα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου και Καβασίλων.

Πρόκειται για δύο από τους σημαντικότερους ιαματικούς πόρους στην Ήπειρο που μπορούν να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης για την ακριτική επαρχία της Κόνιτσας.

Τα έργα υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Thematic Routes and Networds- TheRout _Net”.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή τα έργα για τα Ιαματικά Αμαράντου θα δημοπρατηθούν με 1,3 εκατομμύρια ευρώ και των Καβασίλων με 1,5 εκατομμύρια.

Ο ιαματικός πλούτος του Αμαράντου

Τα φυσικά ατμούχα ιαματικά λουτρά Αμάραντου, είναι τα μοναδικά στο είδος τους στην Ευρώπη.

Βρίσκονται μόλις 5 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Αμάραντος, σε ένα φυσικό καταπράσινο τοπίο σε υψόμετρο 1260 μέτρα. Εκεί με τα χρόνια, έχουν δημιουργηθεί 15 καρστικά ρήγματα από τα οποία εξέρχονται οι θερμοί ατμοί που δημιουργούνται από το βράσιμο του νερού που διαπερνά τον ασβεστολιθικό βράχο σε αρκετά μεγάλο βάθος όπου οι θερμοκρασίες του υπεδάφους είναι αρκετά υψηλές.

Με θερμοκρασίες από 35-38 βαθμούς Κελσίου και υγρασία που αγγίζει το 100%, τα λουτρά είναι ιδανικά για τη θεραπεία ατόμων κάθε ηλικίας που πάσχουν από παθήσεις όπως αδενοπάθειες, ρινίτιδες, παθήσεις του κυκλοφοριακού κ.α.

Το ατμοθεραπευτήριο ή κοινώς τα ιαματικά λουτρά Αμάραντου αξιοποιούν τον ατμό ο οποίος διοχετεύεται μέσα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σε ατομικά δωμάτια και λουτήρες ενώ σε ειδικό θάλαμο οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν εισπνοές του θεραπευτικού ατμού βελτιώνοντας και θεραπεύοντας διάφορα αναπνευστικά προβλήματα.

Τα λουτρά Καβασίλων

Βόρεια της Μονής Παναγίας,, στην αριστερή όχθη του Σαραντάπορου, βρίσκονται τα θειούχα ιαματικά λουτρά Καβασίλων (υψ. 410 μ.). Απέχουν 5,5 χλμ. από τον οικισμό (και περίπου 16,5 χλμ από την Κόνιτσα)  και διαθέτουν υποδομή για λουτροθεραπείες.

Θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, καθώς και δερματικών, ορθοπεδικών και γυναικολογικών παθήσεων. Επίσης οι εισπνοές συμβάλλουν στη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως ασθματικές καταστάσεις, βρογχίτιδες, χρόνια πνευμονικά εμφυσήματα, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα κά.. Θεραπευτικές ιδιότητες, εκτός από το νερό, έχει και η λάσπη με την οποία επαλείφονται συχνά οι λουόμενοι.

Η θεραπευτική ιδιότητα τον πηγών ήταν γνωστή από την μέση βυζαντινή εποχή για την ίαση καταγμάτων. Τα παλαιά λουτρά, που βρίσκονταν  στην απέναντι όχθη του Σαραντάπορου, στον τόπο που ανήκει στο χωριό Πυξαριά, καταστράφηκαν στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου  πολέμου.

Ο χώρος τον λουτρών αποτελείται από μια μεγάλη πισίνα, που το νερό της φτάνει την θερμοκρασία των 38ο, καθώς και από υδροθεραπευτήριο με δυο αίθουσες, μια ανδρών και μια γυναικών. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει μια μεγάλη πισίνα που η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 32ο C.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ